Tillbaka

Han är årets ALMA-pristagare

2019-04-02
av Emma Olsson
Flamländske Bart Moeyaert har givit ut en bok på svenska.
Foto: Filip Naudts

Flamländske författaren Bart Moeyaert är årets Alma-pristagare.

– Jag älskar er, sa författaren när juryns ordförande Boel Westin lämnade beskedet.

Med motiveringen att hans ”självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen”, får Bart Moeyaert årets Alma-pris.
I Sverige gav författaren ut Kärleken man inte förstårpå Rabén & Sjögren, 2001.
Priset, som delas ut en gång om året är det näst största litteraturpriset i världen efter Nobel-priset, fem miljoner svenska kronor tillfaller vinnaren.

Alma delas ut till minne av Astrid Lindgren, och instiftades av den svenska regeringen 2002. Mottagare kan vara författare, såväl som illustratörer, berättare eller läsfrämjare.
Priset administreras av Statens kulturråd.

Kulturminister Amanda Lind (MP) fanns på plats under tillkännagivandet i Stockholm. 

– Det bästa med detta pris är att det är ett globalt pris. Det ges till den bästa barn- eller ungdomsförfattaren i hela världen. Vi kan belysa mångfald och understryka tillhörighet och uppnå större förståelse, säger hon.

Förra årets pristagare var Jacqueline Woodson. Bland de övriga syns Meg Rosoff, Barbro Lindgren, Shaun Tan och Maurice Sendak.
Prisceremonin hålls senare i vår.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.