Tillbaka

Han vinner årets hederspris

2020-11-19
av Kalle Laxgård
Foto: Annika Widebeck

Augustprisets grundare tilldelas Svenska förläggareföreningens hederspris.

Per I. Gedin vinner priset för att ha ”vitaliserat och berikat den svenska bokbranschen”.

Hederspriset instiftades 2018 och delas ut till en levande person för sina gärningar inom svensk litteratur eller förlagsbransch.

Per I. Gedin har under sin sju decennier långa karriär som förläggare och debattör bland annat också stått bakom en rad betydelsefulla initiativ. I juryns motivering till varför han nu tilldelas Förläggareföreningens hederspris räknas ”kvalitetspocketen, den moderna bokklubben, branschstatistiken och Augustpriset”.

Juryns motivering fortsätter:

”Till allt detta kommer hans gärning som författare av verk om bokmarknaden, förlagsvärlden, samt konst- och litteraturhistoria. Med sitt outtröttliga arbete har Per I. Gedin vitaliserat och berikat den svenska bokbranschen.”

Likt tidigare år delas priset ut samtidigt som årets Augustpris. På grund av rådande situation sker det i år helt digitalt den 23 november.

Läs mer om Per I. Gedins gärning här, i en lång intervju av Jan-Erik Pettersson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.