Tillbaka

Här är böckerna som sålde mest under andra kvartalet

2022-08-18
av Kristian Lönner
Foto: iStockphoto

Många deckare men också en högaktuell bok om Ryssland samt en bok om ekonomi kvalar in på topplistan över de böcker som sålt mest under det andra kvartalet i år.

Kult (Bokförlaget Forum) av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus toppar verkstopplistan över det andra kvartalet 2022 som baseras på försäljning räknat i kronor. Hälften av försäljningen kom från abonnemangstjänsterna. Sofie Sarenbrants Själsfränden (Bookmark), som var den mest lyssnade boken under sommaren i de tre största strömningstjänsterna, hamnar på andra plats på verkstoppslistan. Trea är den danske författaren Jussi Adler-Olsens bok Natriumklorid (Albert Bonniers förlag) där hela 71,5 procent av försäljningen gått via abonnemangstjänsterna.

Men det är inte bara deckare på listan. På sjätte plats finns Martin Kraghs bok Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin (Fri Tanke) som släpptes precis samtidigt som Ryssland invaderade Ukraina. En annan fackbok som sålt bra är ekonomijournalisten Andreas Cervenkas Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för superrika (Natur & Kultur). Här gick 46,9 procent respektive 44,4 procent av försäljningen via fysisk bokhandel och endast 1,0 respektive 7,5 procent via abonnemangstjänsterna.

Bäst säljande inom barn- och ungdomslitteraturen var under andra kvartalet, som så många gånger förr, Handbok för superhjältar. Tillbaka (Rabén & Sjögren) av Elias och Agnes Våhlund.

Bakom statistiken står Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen och statistiken ska enligt föreningarna omfatta över 80 procent av all allmänlitteratur som säljs från återförsäljare till konsument.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.