Tillbaka

Här ringer de i börsklockan – handeln i gång

2021-06-04
av Kalle Laxgård
Foto: Kalle Laxgård

På en scen i Akademibokhandelns flaggskeppsbutik ringde Bokusgruppen in starten på den nya Nasdaq-eran.

– Det kan säkert bli lite turbulent i början, säger vd Maria Edsman.

– Ser ni att vi är på Times Square?

Maria Edsman står på ett litet podium inne i Akademibokhandelns butik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Bakom henne visar en skärm en bild från det kända stråket i New York.

Klockan är strax efter halv nio och omkring 25 personer har samlats för att följa när Bokusgruppen tar sina första steg som fristående börsbolag på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Ett normalt år hade tillställningen hållits i Nasdaqs lokaler. Nu har Nasdaq tvingats skicka runt den tunga klockan för att skapa coronasäkra handelsstarter.

På direktsänd videolänk beskriver en representant från Nasdaq klockan, som bolag symboliskt ringer in handeln i och som nu är upphängd i en aluminiumställning på scenen, som ”Sveriges största traveller under året". Bara under juni har Nasdaq 40 nya bolagsnoteringar.

– Det viktigaste är att du ringer i den där rejält, instruerar mannen. Det ska vara lite tinnitusvarning. Det här ska vara en trevlig dag.

I vintras bestämde sig Volati för att särnotera Bokusgruppen. Någon nyemission blev det inte tal om, istället har noteringen skett genom en så kalla Lex Asea-utdelning, där befintliga ägare för fem Volati-aktier fått en Bokusgruppen-aktie.

Ett av skälen till särnoteringen är att ge Bokusgruppen bättre möjligheter att utvecklas digitalt. Några av bolagets mål: Att växa med 10 procent per år kommande 3-5 år, nå en stabil omsättning i butik, samt öka EBITA-resultatet från 4,5 till 6 procent.

När Maria Edsman och Bokusgruppens CFO Jane Jangenfeldt gemensamt får klockstapeln att dåna klockan nio utbryter ett jubel i lokalen. Samtidigt börjar affärerna mellan säljare och köpare att matchas. Från att aktien legat på 31 kronor kvarten tidigare har kursen stigit till 48,5 några minuter efter klockringningen.

Var värderingen skulle hamna har de hållit sig borta från att spekulera i, säger Maria Edsman.

– Vi fokuserar på att skapa värde i bolaget långsiktigt istället.

Vad tror du om kursutvecklingen nu då?

– Jag vet inte, det är supersvårt att veta, fortsätter hon. Jag är ingen aktieexpert och det finns så mycket som påverkar. Det kan säkert bli lite turbulent i början. Det är en ny aktie, det är inte jättemånga som känner till oss fortfarande, så jag kan tänka mig att det kan gå lite upp och ner. 

Hur ser du på risken att den skulle störtdyka så här i början?

– Det skulle ju vara i fall det hände någonting som helt plötsligt gjorde att aktieägarna skulle se en stor risk i oss. Men utan det tror jag inte det.

Själva kan de bara fokusera på att utveckla bolaget så bra som möjligt, säger Maria Edsman.

– Går det bra för oss kommer aktiemarknaden tro på oss. Därför är det viktigt att vi levererar stabila resultat och levererar det vi lovar. Det är det bästa vi kan göra.

Kommer bokbranschen märka någon skillnad i hur ni arbetar nu?

– Nej, det tror jag inte. Det enda är att det kommer skilja sig i hur vi lämnar information. Vi har i och för sig redan som en del av Volati varit begränsade av börsregler i hur vi pratar, men det blir ännu mer tydligt nu. Å andra sidan, när vi väl lämnar information kommer vi att lämna ännu mer.

Det senaste halvåret har du och ledningen lagt mycket tid på introduktionen. Vad blir fokus nu?

– Gasa, för att leverera. 

Den 16 juli kommer första kvartalsrapporten och visar hur det går.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.