Tillbaka

Hård kritik mot Storytel efter exklusiva avtal

2019-05-29
av Kristian Lönner
Foto: Knut Koivisto

Dag Öhrlunds nya bok Ingen lämnas kvar släpps som ljudbok bara hos Storytel. Konkurrenterna varnar för att exklusiva avtal kan skada branschen.

Konkurrensen hårdnar på ljudboksmarknaden. Storytel har köpt exklusivitet till både Dag Öhrlunds nya bok och Kaninen som så gärna ville somna samt kommande titlar från Ehrlin publishing, något som Boktugg var först med att berätta.

Niclas Sandin, vd på konkurrenten Bookbeat, menar att det nu är en ny marknad som vi ser framför oss.

– Jag är fortfarande av övertygelsen av att marknaden mår bäst om alla förlag säljer till alla tjänster som är villiga att betala det pris som de kräver, skriver han i mejlkommentar till SvB och fortsätter:

– Sedan flera år tillbaka har Storytel gjort det mest i sin makt för att tvinga fram en marknad i Sverige där exklusiviteter är normen.

Shadi Bitar, vd på Nextory, är också kritisk till Storytels val att satsa på exklusivitet.

– I ett demokratiskt land som Sverige är tillgängligheten till böcker en av grundstenarna i demokratin. Att sträva efter att en titel ska sälja i en kanal och exkludera den för alla andra kanaler är en farlig väg för samhället.

I ett mejl skriver Shadi Bitar också att Nextory inte kommer att satsa på exklusivitet och han menar att utvecklingen är skadlig för branschen.

– Det är självklart också dåligt för hela bokbranschen, såväl för förlag som författare men även för konsumenter.

Lotten Skeppstedt, head of content på Storytel, vill inte tala om en upptrappning i ett ljudbokskrig.

– Exklusivt innehåll är i sig inget nytt konkurrensmedel i vår bransch, det har funnits länge. Det vi ser är en upplevelsemarknad med hög konkurrens om människors tid, skriver hon i ett mejlsvar.

Kommer vi att se mer av det här från er sida?

– Vi kommer alltid att göra vårt allra yttersta för att länka samman vår växande publik med det allra bästa innehållet och berättandet. Utöver det redan färdigskrivna producerar vi även flera hundra exklusiva Storytel Originals årligen, där författare skriver direkt för ljud. Så svarat på din fråga blir ja.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.