Tillbaka

Hatar blurbarna – brände böckerna

2021-06-07
av Kalle Laxgård
Foto: Unsplash

Den brittiska författaren Jeanette Winterson tyckte så illa om kommentarerna som pryder nyutgåvorna av hennes böcker att hon startade ett bokbål.

I fredags postade Jeanette Winterson en bild på pocketböcker som slukades av lågor. Böckerna i den egenhändigt skapade brasan var nyutgåvor av hennes The Powerbook, Written on the body, The passion och Art and lies.

”Bokstavligen hatar de gulliga inhemska små blurbarna på de nya omslagen”, kommenterade författaren på Twitter.

Enligt Jeanette Winterson lyfte blurbarna inte fram något av det som gör böckerna speciella, utan förminskar istället henne till något stereotypt.

– Förläggarna fixar problemet men det här är böcker jag inte vill behålla. Jag gav bort de flesta till välgörenhet men behövde ett symboliskt bål för att bli på bättre humör, säger hon till Guardian.

Jeanette Wintersons brasa har fått kritik av vissa författarkollegor, som menar att tilltaget endast är ett sätt att få uppmärksamhet. I en tweet påpekar Jonny Geller på agenturen Curtis Brown också att det går att protestera mot förlagets idé innan böckerna går till tryck. Vidare, anser han, att historien har visat att bokbål är en mycket olämplig form av protest.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.