Tillbaka

Henrik Celander nöjd med Bonnier-uppgörelsen

2021-10-19
av Kristian Lönner
Henrik Celander.
Foto: Privat

Igår blev det klart att Bonnier tar över utgivningen av Abdulrazak Gurnah från Celanders förlag. En uppgörelse som Henrik Celander ser positivt på.

– Det känns väldigt bra. Jag har fått mycket uppskattning, respekt och en generös uppgörelse.

Det tog inte lång stund innan förläggaren Henrik Celander insåg att det vore omöjligt för hans lilla förlag att fortsätta ge ut årets Nobelpristagare Abdulrazak Gurnah.

– Avtalen med Gurnah hade gått ut men rent praktiskt fanns det heller inte en chans att vi skulle kunna klara av detta. Jag skojade med barnen och sa att vi ska inte jobba ihop en hjärtinfarkt innan Lucia, säger Henrik Celander.

Nu är det klart att det blir Albert Bonniers förlag som tar över utgivningen av Abdulrazak Gurnah. Den 10 november kommer ett nytryck av de tidigare översatta titlarna Paradiset och Den sista gåvan, och i december ges även den nyöversatta Efterliv ut.

– Samarbetet initierades av författarens agent. De representerar även Olga Tokarczuk och hade haft ett lyckat samarbete mellan Ariel förlag och Bonniers när hon fick priset, säger Henrik Celander.

Vad uppgörelsen med Bonniers betyder ekonomiskt för honom själv vet han inte i dag.

– Ingen aning. Det får vi se i efterhand. Det är inte så att det blir ett förskott eller så.

Utan du får del av försäljningen?

– Ungefär så, men jag kan inte gå in på detaljerna för det finns en sekretessklausul. Men jag är rätt säker på att jag inte kommer gå lottlös ur det här.

Båda förlagsnamnen kommer stå på omslagen till de nu tre planerade titlarna men Albert Bonniers förlag sköter allt arbete kring utgivningen. Ytterligare två nyöversatta titlar finns sedan planerade för 2022.

– Jag hoppas Bonnier kommer odla författarskapet och att han nu får en läsekrets i Sverige, säger Henrik Celander.

Vad betyder det här för ditt förlag?

– Jag vet inte riktigt. Det är inte så att jag har tänkt växla upp nu utan jag fortsätter lite som tidigare. Kanske vågar jag lite mer ekonomiskt än vad jag hade varit inställd på annars.

Förlagets hemsida ligger nere, vad har hänt?

– Det är något elände med ett säkerhetscertifikat. Jag har haft mycket kontakt med supporten och olika leverantörer. Det är jag som stängt ner den genom att sätta den i privatläge men jag hoppas den snart är upp igen.

Vad har tagit mest tid för dig sedan beskedet om Nobelpriset?

– Att få rätsida på alla beställningar. Vi fick in mångdubbelt fler än vad vi hade böcker i lager. Sådant tar mycket tid att hantera. Att diskutera samarbetet med Bonnier har varit de enkla sakerna.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.