Tillbaka

Högljudda protester räddar recensioner

2019-01-11
av Philip Wallin
Chefredaktör Amund Djuve.

Efter kritiken – nu backar norska Dagens Næringsliv från beslutet att slopa recensioner.

Strax före jul flaggade Norges största ekonomitidning Dagens Næringsliv för nedskärningar av recensionsverksamheten. Motiveringen: tidningen måste sänka kostnaderna i en tuff medieekonomi. Protesterna lät inte vänta på sig. I veckan skrev SvB att flera aktörer planerade annonsbojkott, däribland Petter Stordalens förlag Capitana. Stämningen på sociala medier var hätsk och norska kulturprofiler rasade.

Efter påtryckningarna har Dagens Næringsliv nu helt tänkt om och lovar fortsatt engagemang för granskning av kultursektorn. Chefredaktör Amund Djuve skriver i tidningen:
– Det är sällan trevligt att bli utsatt för kritik. Det är inte heller kul att läsa att trofasta läsare kommer att säga upp sitt tidningsabonnemang i protest. Vi har påverkats av engagemanget i Facebook-trådar och tidningsspalter. Läsarna har klart och tydligt förklarat sitt missnöje. Inte minst sedan tidningens bokrecensent Bjørn Gabrielsen, musikrecensent Audun Vinger och filmrecensent Øyvor Dalan Vik gick ut och protesterade.

Amund Djuve konstaterar att ledningen missbedömt situationen och gjort ett misstag i sin strävan att sänka kostnaderna. Tidningens profilerade recensenter blir kvar och ska fortsätta bevaka kulturlivet i samma omfattning. Dessutom blir den digitala satsningen på recensioner mer omfattande:
– I framtiden kommer vi inte bara att fokusera på att ha landets bästa recensioner, skrivna av landets bästa granskare. Vi kommer också att utvecklas så att recensionerna blir lika attraktiva för våra digitala läsare som de har varit för pappersläsarna, avslutar Djuve.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.