Tillbaka

Hoi satsar internationellt

2021-02-17
av Kalle Laxgård
Lars Rambe
Foto: Pressbild

Efter tre års testkörning lanserar Hoi nu sin hybridlösning i Danmark. Men redan nu tittar man också på både Tyskland och Finland.

– Parallellt med det bygger vi också ett internationellt förlag, säger Hois vd Lars Rambe.

När Hoi lanserade i Danmark 2017 var det endast traditionell utgivning som gällde. Dessutom av bara icke-danska författare.

Hoi startade som hybridförlag i Sverige 2010 – ett upplägg där förlaget antar författare och där parterna sedan delar på utgivningskostnaderna. Att man hittills endast haft traditionell utgivning i Danmark, där Hoi stått för alla kostnader, har varit för att lära känna marknaden ordentligt. 

Nu gör man det, enligt Lars Rambe. Verksamheten går också plus.

– Nu är vi i ett läge där vi vet att distributionen och allt annat fungerar, så därför är det dags att lansera hela vår modell, vilket vi såklart har velat hela tiden, säger han.

I och med hybridmodellen öppnar Hoi också för danska författare. Verksamheten på plats i Köpenhamn är initialt ett enpersonsuppdrag och ska drivas av förläggaren Astrid Lindeloff, med hjälp av förlagets svenska redaktion och extern personal.

Men Danmark också bara första steget i Hois tänkta internationalisering.

– Vi söker finansiering för att ta modellen utanför Sverige, där Danmark är ett första steg. Men vi tittar även på exempelvis Finland och Tyskland. Ser vi att Danmark fungerar kan vi bygga ut, säger Lars Rambe.

Parallellt med etableringen i Danmark löper också en satsning på ett internationellt förlag. Tanken är att ge författare som bor utomlands möjlighet att ge ut böcker med världen som marknad. Först och främst handlar det om utgivning på engelska, samt spanska och tyska. För att ordna med distributionen har ett samarbete med Amazon-ägda nätbutiken Book Depository upprättats.

– Det gör att man kan få spridning på böckerna, säger Lars Rambe.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.