Tillbaka

Hon är ny läsambassadör  

2022-09-22
av Carina Jönsson
Foto: Carina Jönsson

BOKMÄSSAN 2022. Nioosha Sams är Sveriges nya läsambassadör för perioden 2022–2024. Hennes fokus kommer ligga på att höja statusen på ungdomsboken och på modersmål och flerspråkighet.
 

Ungdomar kommer få en särskild plats i Nioosha Sams arbete när hon tillträder.
– Jag tycker att det är en grupp som tyvärr ofta glöms bort, säger hon.

Det var fullt framför Biblioteksscenen när Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet och ordförande för Läsrådet, tillsammans med konferenciern Daniel Sjölin presenterade den nya läsambassadören på torsdagen.
– Det som stack ut i Niooshas ansökan är dels att hon har en gedigen meritlista, men även att hon inte är så gammal och ligger ganska nära i erfarenhet av utbildningssystemet. Hon har andra nätverk, sa Kajsa Ravin från scenen.

Nioosha Shams är den yngsta läsambassadören hittills. Hon är 26 år, kulturjournalist och författare och har även varit lärare på skrivarkurser på folkhögskola.
Det var hennes mamma som uppmuntrade henne att söka till att bli nästa läsambassadör, berättar hon från scenen. Hennes fokus kommer att ligga på ungdomslitteratur med fokus på modersmål och flerspråkighet.
– Det här är ett uppdrag som inte bara ska se bra ut på papper, utan det är på riktigt, säger hon.

Nioosha Shams efterträder Bagir Kwiek som slutade sitt uppdrag sista december 2021. Hennes uppdrag löper 2022–2024.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.