Tillbaka

Hon hyllar feelgood med egen bokmässa

2020-09-16
av Matilda Källén
Sofia Ymén.
Sofia Ymén.
Foto: Madeleine Wejlerud

När den feelgood-scen som skulle ha haft premiär på årets Bokmässa i Göteborg blev inställd på grund av corona bestämde sig författaren Sofia Ymén för att ta saken i egna händer. Den 19 september går startskottet för hennes digitala initiativ Feelgoodmässan.

– Feelgood-genren har saknat en arena, trots att den blir mer och mer etablerad, säger Sofia Ymén. Men vi ser ett enormt intresse för den, i både media, på förlag, bland läsare och författare. Där finns ett pratbehov.

Det var på grund av det pratbehovet, kombinerat med avsaknaden av ett eget forum, som författaren Sofia Ymén för tre år sedan startade Facebook-gruppen Feelgoodfredag. Gruppen, som i dag har närmare 5000 medlemmar, beskrivs av grundaren som en mötesplats för ”läsare, författare, bokhandlare och bibliotekarier som förenas i sitt intresse för feelgood och romance”. Tyngdpunkten ligger på att tipsa varandra om böcker och att dela med sig av läsupplevelser som lämnat avtryck, men gruppen anordnar också återkommande bokbytardagar och läsutmaningar. Därtill fungerar den som Feelgoodmässans digitala mässgolv.

– Det kändes naturligt att använda vårt forum för att låta läsare möta författare, säger Sofia Ymén. Men jag trodde aldrig att det skulle bli en sådan här uppslutning och finnas ett sådant här intresse, det har fullkomligt vällt in.

Under de två mässdagarna deltar sammanlagt 60 författare och 13 förlag – däribland Bonniers, Printz Publishing och Louise Bäckelin – i runt 40 olika digitala evenemang. Bland annat anordnas skrivskola med Åsa Hellberg, videohälsningar från internationella feelgood-rävar som Lucy Dillon och Sheila O’Flanagan, och ett Agatha Christie-firande med anledning av att det i år är 100 år sedan den engelska mysdeckardrottningen debuterade.

– Det blir ett tajt program och ett brett utbud, säger Sofia Ymén. Helt enkelt: ett härligt brokigt upplägg.

Enligt Sofia Ymén är feelgood och romance två litterära genrer som ”växer oerhört mycket i Sverige”, tillika två genrer som lockar allt fler författare, oetablerade såväl som etablerade. Som exempel nämner hon Christina Larsson, en svensk författare som är känd för sina mörka kriminalromaner, men som nu skriver på en humoristisk feelgood-serie.

Vad beror den växande populariteten på tror du?

– Deckarna har sett en uppgång under många år nu, och blivit allt mer bestialiska. Jag tänker att läsarna har velat komma bort från det litegrann, att man vill ha en motvikt och varva de mörkare deckarna med att också läsa lyckligare, mer relationsbaserade berättelser. Jag tror att den balansen behövs. Sedan kan jag också tänka mig att vi just nu, på grund av isoleringen, har mer tid att läsa och dessutom gärna läser mer hoppfulla berättelser.

Även om Sofia Ymén beskriver just Feelgoodmässan som en ersättning till den feelgood-scen som skulle ha anordnats på Bokmässan, och som hon hoppas kan bli av nästa år, är hon inte främmande för att Facebook-gruppen kan ordna fler digitala evenemang framöver.

– Även när det inte är corona är det många som inte kan delta i de fysiska releasefester och feelgoodaftnar som ofta anordnas i storstäderna. Då kan digitala evenemang fungera som ett jättefint komplement, för att tillgodose en ännu bredare läsar- och lyssnarkrets. Jag tror absolut att man kan skapa närhet även digitalt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.