Tillbaka

Hon ska vända bokklubbarnas utveckling

2020-06-16
av Carina Jönsson
Christina Østerby
Foto: Robin Skjoldborg

Gyldendals bokklubbar har tappat 40 000 medlemmar sedan 2018. Nu görs en ny satsning som inte bara ska stoppa tappet. Målsättningen är att öka omsättningen redan i år.

För två år sedan hade Gyldendals bokklubbar 140 000 medlemmar. 2019 låg antalet på 125 000 och i år är siffran nere på 100 000 medlemmar. En ny strategi för att relansera bokklubbarna är tänkt att öka medlemskapet med 25 000 personer innan året är slut och att öka omsättningen med 15 procent, skriver Mediawatch.

– Lite hårdraget så har bokklubbarna på många sätt sett likadana ut sedan de uppfanns 1966, med erbjudande om en bok varje månad där du får kunderna att förbinda sig till att till exempel få en billig bok mot att man även köper ytterligare några böcker därefter. Man har försökt att möta konkurrensen som funnits genom att köpa upp andra bokklubbar, säger Christina Østerby, direktör för Gyldendals bokklubbar till Mediawatch.

När hon tillträdde i slutet av 2018 stoppade hon en planerad sammanslagning av samtliga olika nischer inom Gyldendals bokklubbar som döpts till Gyldendal+. Att behålla de elva bokklubbsnischerna – bland annat barn och unga, krim, hälsa och romance – är en del i den nya strategin. Dessutom har man utökat betalningssätten så att det ska bli lättare och smidigare för kunderna att betala.

– Nu jobbar vi på att ta reda på vad som får folk att vilja vara med i en klubb och hur vi kan se till att vara en klubb som passar läsarna. Exempelvis att man blir en medlem som själv bestämmer vilka böcker man vill läsa eller att vi på Gyldendal kurerar det till dig, säger Christina Østerby.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.