Tillbaka

HUI höjer prognoserna för handeln

2021-09-10
av Kalle Laxgård
Foto: Pexels

Handelns utredningsinstitut, HUI, skruvar upp förväntningarna på handelns tillväxt jämfört med tidigare prognoser. För sällanköpsvaruhandeln väntas en tillväxt på 4,5 procent i år – en procentenhet högre än bedömningen i somras.

Det är inte första gången i år HUI höjer prognoserna. För detaljhandeln skrivs nu tron på tillväxten upp till 3,5 procent under året, istället för 3, som man väntade sig i juni. För sällanköpsvaruhandeln höjs siffran från 3,5 till 4,5 procent, skriver Market.

– Vi hade fakturerat in i våra tidigare prognoser att de branscher som hade gått väldigt bra under pandemin skulle svalna i snabbare takt med en ökad vaccinationstäckning och lättade restriktioner. Vi trodde att det skulle ge en slags pendeleffekt tillbaka till att konsumera tjänster och sådant som sker på varukonsumtionens bekostnad, säger Ola Nevander, analytiker på HUI, till tidningen. 

Så har det inte blivit och pandemin har fortsatt gynna många detaljhandelsbranscher. Som hot mot fortsatt tillväxt framöver nämner Ola Nevander globala råvaru- och produktionsproblem som följd av pandemin och att växande bostadskostnader gör att konsumenter får mindre pengar över till handeln. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.