Tillbaka

Inte heller Norstedts åker till London-mässan

2020-03-03
av Kristian Lönner
Foto: London Book Fair

Ansvariga för Londonmässan står fast vid att arrangera bokmässan nästa vecka men avhoppen duggar tätt. Norstedts förlagsgrupp är senast i raden att ställa in resan till London.

– Det är ett ganska oklart läge med ny information varje dag, och det är svårt att förutse vad som gäller nästa vecka. Då får vi ge ett besked till de medarbetare som planerat att åka så de vet hur de ska agera, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts.

De senaste dagarna har avhoppen blivit allt fler. Hachette Lirve, meddelade på tisdagen att inte någon av förlagshusets anställda, inklusive den brittiska personalen, kommer att medverka på mässan. På listan över aktörer som avbokat biljetterna till London finns även Bonnierförlagen, Simon & Schuster US, HarperCollins US och Amazon. Och många fler. Sent under tisdagseftermiddagen meddelade även brittiska Pan Macmillan att man inte kommer att delta i årets mässa. Under tisdagen gick även Penguin Random House ut och sa att hela förlagshuset, inklusive den brittiska personalen, inte kommer att medverka under årets mässa.

Chefen för London Book Fair, Jacks Thomas, var på tisdagen ändå tydlig med att planen är att mässan ska öppna som planerat den 10 mars.

Olle Lidbom på Norstedts, konstaterar att oavsett om mässan öppnar eller inte så minskar mässans betydelse när många av de stora aktörerna saknas.

– Det är redan många möten som är inställda och det kommer säkert att bli ännu fler så då fyller det inte samma funktion som det brukar göra. Då är det bättre att stanna hemma, säger Olle Lidbom.

Norstedts har dock inte infört några särskilda regler om karantän och att jobba hemifrån för anställda som besökt Corona-drabbade områden.

– Vi följer folkhälsomyndigheten och WHO:s riktlinjer, och de har inga rekommendationer om att stanna hemma, säger Olle Lidbom.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.