Tillbaka

”Inte så stor påverkan alls”

2021-07-20
av Kristian Lönner
Simon Brouwers
Foto: Martin Wallin

EFTER PANDEMIN: Stängda gränser, hemmajobb och social distansering. Det är lätt att känna att precis allt har förändrats under pandemin. Men när Simon Brouwers, vd på Mondial, ser tillbaka på året slås han snarare av hur lite förlaget påverkats.

– Som det känns i dag, vilket inte är likadant som för ett halvår eller ett år sedan, har det inte haft så stor påverkan alls. Vi har växt med 50 procent, vilket var ungefär exakt vad ambitionen var innan coronan hände, och vi har hållit budget.

Så utgivningen har inte förändrats på något grundläggande sätt av pandemin?

– Nej, inte ens på något litet sätt!

Naturligtvis har Mondial ändå märkt av de förändringar som skett i bokförsäljningen, särskilt hur e-handeln stärkts.

– Ja, det har vi verkligen sett. Vi jobbar med titlar som har tydliga målgrupper och de titlarna är ofta tacksamma på nätet. Vi har också goda relationer med nätbokhandlarna och kan få till kampanjer, så för oss har det inte varit någon omställning. Jag kan tänka mig att det är en större omställning för stora förlag som köper stora kampanjytor i butik och planerar en stor del av sin försäljning i butik, säger Simon Brouwers.

Han säger att bara en knapp fjärdedel av titlarna som ges ut på Mondial är planerade att räknas hem på försäljning i butik, dagligvaruhandel eller bokklubbar. 

– Majoriteten av våra böcker ska säljas via nätet och nu kanske de sålde ännu mer.

Den starka utvecklingen för ljudböcker under pandemiåret har däremot inte varit lika tydlig för Mondial som för andra förlag.

– Vi hade faktiskt lite mindre av vår omsättning digital än vad vi räknat med, men det beror delvis på Familjen som sålt i nästan 150 000 exemplar på ett år och väldigt många fysiska böcker.

På frågan vad som händer när pandemin mattas av citerar Simon Brouwers, med ett skratt, den franske författaren Michel Houellebecq.

– Likadant fast lite sämre. Jag tror man kommer gå tillbaka till att ha många fysiska bokträffar och läsa ungefär som man har gjort tidigare men sedan kommer man säkert inte att kunna träffa fler än ett visst antal människor på en viss yta under en längre tid och det är det jag tänker på när jag säger att det blir lite sämre.

– Sedan är min förhoppning att det händer saker som hade hänt ändå, att de digitala formaten utvecklas. Att ljudet utmanas och utvecklas och blir något mer än vad det är i dag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.