Tillbaka

”Jag har typ blivit bokbranschnörd”

2020-03-16
av Kalle Laxgård
Lydia Sandgren
Foto: Emelie Asplund

Lydia Sandgrens Samlade verk är en ovanlig debut av flera skäl. Den är 690 sidor lång. Handlar om Göteborg. Och drivs framåt av en reporter från Svensk Bokhandel.

En reporter från Svensk Bokhandel?

– Att det var just Svensk Bokhandel hade jag inte bestämt från början. Men Martin (bokförläggare och huvudperson i boken, reds anm.) blir intervjuad i början av varje kapitel. Jag ville att hans tankar kring litteratur och att vara förläggare skulle spegla hans ungdomsupplevelser av samma frågor. En intervju var ett bra sätt att göra det på.

Vilken relation har du själv till SvB?

– Jag önskar att jag kunde säga att den är lång och innerlig, men det var min förläggare (Lotta Aquilonius) som sa att Martin skulle kunna intervjuas av Svensk Bokhandel. ”Jamen såklart!”, tänkte jag. Jag kunde egentligen ingenting om bokbranschen när jag började skriva. Allt som rör den har jag fått lära mig efter hand och nu har jag typ blivit bokbranschnörd!

Om du ska beskriva kort, vad handlar boken om?

– Det är en bildningsroman som skildrar hur människor lär sig, försöker och misslyckas med att arbeta och att älska.

Den utspelar sig i Göteborg. 2016 skrev vår reporter Nils Pennlert ett reportage med ingressen: ”Skriv inte om Göteborg om du vill nå ära och berömmelse. En Göteborgsroman har aldrig vunnit Augustpriset eller Sveriges Radios romanpris. Varför har rikets andra stad en så undanskymd plats i litteraturens finrum?” Vad tror du?

– Hahaha, är det sant? Det har jag också funderat på. Jag är väldigt influerad av Hjalmar Söderberg och hans skildringar av Sekelskiftesstockholm och har velat upprätta ett slags litterärt monument över Göteborg. Varför ingen gjort det tidigare övergår mitt förstånd. Men vi har ju Håkan Hellström, han har väl fått bära det oket.

Kan din roman ändra på detta, tror du?

– Om framtiden vet vi inget och jag är inte helt galen. Jag fattar att det kan bli så att ingen läser, att ingen orkar. Men jag har höga ambitioner, annars hade jag aldrig skrivit en sådan här bok. Den är skriven som en hyllning till boken som sådan – gör man det har man nog lite hybris. Så jag hoppas att den når ära och berömmelse, det gör jag.

*Samlade verk ges ut på Albert Bonniers förlag och är Lydia Sandgrens debutroman.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.