Tillbaka

”Jag känner mig oerhört hedrad”

2019-09-12
av Kristian Lönner
Sara Börsvik
Foto: Peter Jönsson

Sara Börsvik blir ny vd på Bonnierförlagen.
– Mitt ansvar blir att skapa de bästa förutsättningarna för att ge ut de bästa böckerna, säger hon till SvB.

Den 1 januari 2020 tillträder Sara Börsvik, i dag CFO på samma förlag, tjänsten som vd på Bonnierförlagen.

– Det känns helt fantastiskt. Jag kan verkligen inte tänka mig ett mer intressant och kul jobb. Jag känner mig oerhört hedrad, säger Sara Börsvik.

Håkan Rudels säger i ett pressmeddelande att han redan första dagen visste att du skulle bli hans efterträdare. Kände du likadant?

– Det jag kände första dagen när jag klev in i det här huset är att det är ett speciellt företag, i positiv bemärkelse. Den samlade kompetensen som finns, erfarenheten, att alla är så generösa med att dela information och så himla trevliga. Jag kände bara att jag har hittat min bransch och ett bolag där jag kommer trivas. Sedan hade jag inga tankar på att bli vd.

Vilka är fördelarna med förändringarna ni gör i organisationen med Jesper Monthán som vice vd och Håkan Rudels som arbetande styrelseordförande?

– Vid förändring finns det möjlighet att tänka nytt. Att Jesper blir vice vd handlar om att jag behöver en person vid min sida som kompletterar min erfarenhet och Jesper är förankrad i bokbranschen och har ett stort kontaktnät. Sedan kommer Jesper ha ett särskilt ansvar för agentrelationer vilket vi har sett ett ökat behov av.

Hur förändras ditt jobb av att du blir vd?

– Håkan och jag har jobbat väldigt nära varandra under lång tid och tillsammans har vi satt riktningen för Bonnierförlagen. På det sättet blir det inte någon jättestor förändring men det viktiga för mig nu är att ha det yttersta ansvaret för att fortsätta arbeta i den riktning vi satt ut. Vi ska fortsätta jobba med förändring och innovation. Vi ska tillhandahålla de bästa förutsättningarna för att vi ska ge ut de bästa böckerna på marknaden.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.