Tillbaka

Jägerfeld och Wieslander nominerade till Almapriset

2021-10-21
av TT/Litteratur
Jenny Jägerfeld.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

282 kandidater från 71 länder tävlar om nästa års Almapris. Bland de svenskar som nominerats till litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne märks två nytillskott: Jenny Jägerfeld och Jujja Wieslander.

Antalet nominerade har stigit från förra året, då 263 kandidater tagits fram. På listan finns författare, illustratörer och läsfrämjande organisationer från bland annat Sudan, Palestina och Azerbajdzjan. Priset, med en prissumma på fem miljoner kronor, har haft stor betydelse för den översatta barnlitteraturen i Sverige, menade litteraturvetaren Mia Österlund i en intervju med TT i mars i år.

Inte ens mellan de nordiska länderna översätter och läser man varandra så mycket och man skulle önska att mer av den jättefina och högkvalitativa barnlitteraturen kommer ut i fler länder, sade hon.

På listan över de nominerade till 2022 års pris märks bland andra de norska författarna och illustratörerna Stian Hole och Svein Nyhus, den egyptiska berättaren Randa El Sawi och den läsfrämjande sydafrikanska organisationen Book Dash.

Vem eller vilka som får priset tillkännages i Stockholm den 22 mars nästa år. Den senaste att få Almapriset är den franske författaren Jean-Claude Mourlevat.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.