Tillbaka

Jenny Rovas originella idé prisas

2018-03-12
av Philip Wallin
Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2018
Foto: Omslag: Tove Falk Olsson

Svenska Fotobokpriset 2018 tilldelas fotografen Jenny Rova. Det som skiljer hennes verk från tidigare vinnares är att bilderna inte är tagna av fotografen själv.

Fem fotoböcker var nominerade till Fotobokpriset som årligen delas ut av Svensk Fotografers Förbund. Juryn föll för Jenny Rovas fotobok Älskling – A self-portrait through the eyes of my lovers (b.frank books). Ett bokprojekt där Jenny Rova använt bilder som nio före detta pojkvänner har tagit av henne under en 25-årsperiod. Från 19 års ålder fram till i dag. Hon inledde sin bana som fotograf vid 21 års ålder då pojkvän nummer två gav henne en kamera.

”Ett utlämnande och ömsint verk som i sitt enkla och originella koncept både komplicerar rollen som fotograf och samtidigt skildrar en kvinna som undersöker den manliga blicken och tar kontroll över den”. Så löd juryns motivering.

Jenny Rova är den 22:a fotografen som får ta emot Svenska Fotobokpriset som instiftades 1996. Prissumman är 60 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor var.

De övriga nominerade 2018
Gunnar Smoliansky – Diary (Johansson & Jansson AB)
Stephen Gill – Night Procession (Nobody)
Inka och Niclas Lindergård – The Belt of Venus and the Shadow of the Earth (Kerber Verlag)
Stefan Bladh – Hidden Kingdom (Nouvel Publishing / Kerber Verlag)

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.