Tillbaka

Jonas Axelsson om Millennium: ”En game changer”

2021-11-24
av Kristian Lönner
Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris.
Foto: Sara Mac Key

Polaris förlagschef Jonas Axelsson menar att förvärvet av Millennium-rättigheterna gynnar hela förlaget. Och inom några veckor kan det vara klart vem som ska författa böckerna.

– Jag inbillar mig att det kommer överraska en del.

I måndags kom beskedet att Polaris tar över Millennium-serien. Avtalet gäller de svenska rättigheterna för tre nya böcker.

– När vi kände att vi hade en idé kopplad till en tänkbar upphovsperson var det ganska oemotståndligt måste jag säga, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris.

Upphovsrätten till Millennium-serien ägs av Stieg Larssons far och bror genom bolaget Moggliden AB och försäljningen av rättigheterna sköts av Hedlund Agency. Sommaren 2019 pekade ihärdiga rykten mot att Strawberry ville köpa rättigheterna. Jonas Axelsson bekräftar att Polaris vid den här tiden inte var inblandade i några diskussioner om att förvärva rättigheterna. Den kontakten togs först för ungefär ett halvår sedan.

– Den här frågan har hängt i någon sorts limbo i flera år. Jag vaknade egentligen först när Magdalena Hedlund signalerade att det var möjligt att diskutera det här, säger Jonas Axelsson.

Hur långt har ni kommit med att hitta en författare till böckerna?

– Från förlagshåll har vi en fast uppfattning just nu men det återstår några saker innan vi är klara. Just nu har jag bara stora förhoppningar.

Hur lång tid tror du det tar innan det är klart?

– Jag skulle säga att det är en fråga om veckor. Vi vill sätta i gång processen och då måste vi marschera nu. Men hur lång tid det tar innan vi ser Millennium 7 utgiven är lite svårt att säga.

Hur stor affär är det här för Polaris?

– Finansiellt är det så klart oklart eftersom det beror på vilket genomslag utgivningen får. För förlagets del är det en sorts ”game changer” för vi hamnar i ett ljus internationellt som kommer vara till hjälp för oss på många sätt om vi sköter oss och levererar det man utifrån förväntar sig. Det finns säkert författare som undrar vad vi håller på med och hur mycket energi det här tar från annat, men jag vill påstå att det här ger energi och möjligheter.

Innebär det också att ni tar en risk?

– Ja, absolut, visst gör vi det. Det som har skett är historiskt, både med Stiegs tre böcker och med det David gjorde. På ett plan kan man säga att det bara kan gå utför, men man måste också ta risker.

David Lagercrantz och Norstedts anklagades för gravplundring när Millennium 4 släpptes. Vad tror du att det blir för reaktion den här gången?

– Jag föreställer mig att en del av det har tonat ut. Det finns en annan förståelse för att berättelser får nya säsonger eller nya volymer. Men att skaffa sig de här rättigheterna gör inte att man blir populärast i stan. Sedan, när det blir offentligt vem som ska skriva det här, tänker jag mig att nyfikenheten på vad den personen kan göra med det här kommer spela till vår fördel.

Polaris ägs av danska Politiken med förlagsintressen i både Danmark och Norge. Några utländska rättigheter för Millennium 7–9 har ännu inte sålts.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.