Tillbaka

Julhandeln räddade den norska bokförsäljningen

2020-01-10
av Kristian Lönner
Bokhandel i norska Gjøvik.
Foto: Øyvind Holmstad/Wikimedia Commons

En stark avslutning på året gjorde att ett förväntat omsättningstapp i Norge bromsades in. 2019 blev framför allt ett starkt år för den inhemska skönlitteraturen, rapporterar Bok 365.

Omsättningen för allmänlitteratur i Norge backade med 1 procent under 2019 visar nya siffror från den norska förläggarföreningen. En stark julhandel räddade branschen från ett större tapp. Fram till utgången av november var tappet 4 procent jämfört med 2018. Med läromedelssidan inräknad tappade branschen 6 procent i omsättning, rapporterar Bok 365.

Det var framför allt den inhemska litteraturen som gick bra. I början av 2019 kom rapporter om ett kraftigt försäljningstapp men under sommaren och hösten tog omsättningen fart och för norsk skönlitteratur slutade 2019 med en uppgång på hela 19 procent. På fackboksidan var ökningen 3 procent.

Översatt litteratur hade det tuffare. Fackboksidan minskade med hela 22 procent och den skönlitterära sidan med 3 procent. Barn- och ungdomsböcker tappade 13 procent i omsättning.

Den samlade statistiken för ljudböcker i Norge blir klar först i slutet på januari. Däremot går det redan nu att konstatera att e-boken, som i Norge blev helt momsbefriad den 1 juli i år, växer. Omsättningen ökade med 21 procent. Det kan i sin tur vara en förklaring till att pocketboken under 2019 tappade 8 procent, skriver Bok365.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.