Tillbaka

"Kan bidra med kunskap och erfarenhet"

2022-05-09
av Kalle Laxgård
Johannes Holmqvist.
Foto: Privat

Tranan är Förläggareföreningens senaste medlem. 30 år efter förlagets tillblivelse valdes förlaget in under föreningens årsmöte.

– Jag vet egentligen inte varför vi inte var med. Det har inte varit ett aktivt val. Men nu ville vi ingå i det sammanhanget, säger Johannes Holmqvist, förlagschef för Tranan.

Formellt blev förlaget medlem under Förläggareföreningens årsmöte i torsdags. Processen började med ett möte med Mikaela Zabrodsky, nytillträdd vd för föreningen, för en tid sedan.

– Jag upplever att hon har väldigt mycket energi och är väldigt intresserad av att driva frågor för små förlag. Jag har inte jobbat med hennes företrädare, hon var säkert också det, men nu var det bara så att jag träffade Mikaela häromveckan, säger Johannes Holmqvist.

Tranan startade 1992 och firar därmed 30 år i år.

Varför har ni sugit på det så länge?

– Det kan inte jag riktigt svara på, jag har inte varit med under alla år. Men det har som sagt inte varit något aktivt val. Vi har varit med i andra sammanhang, som Noff, och är fortfarande det. Men det är klart att det kostar en slant och vi har inte prioriterat det.

De senaste åren har Tranan vuxit kraftigt och nådde nära sex miljoner kronor i omsättning i fjol. I dag känner förlaget också att man kan ta lite mer plats.

– En fråga jag och Mikaela har diskuterat mycket är läget för den översatta litteraturen, säger Johannes Holmqvist. Där tror jag att vi kan vara med och bidra med kunskap och erfarenhet, men också vara med och driva på för att få mer fokus på situationen. Så det finns den typen av frågor där jag tror vi har nytta av Förläggareföreningen. Men det känns också bra att vara med i ett sådant sammanhang.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.