Tillbaka

Kan bli första boken att fällas för förtal på 57 år

2022-03-14
av Kristian Lönner
Cissi Wallin.
Foto: Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

Justitiekanslern har åtalat Cissi Wallin för grovt förtal och i veckan hålls huvudförhandling i tingsrätten. Cissi Wallin är redan dömd för förtal på sociala medier, ett ärende som fortfarande väntar på prövning i hovrätten.

Cissi Wallins bok Allt som var mitt riskerar att bli den första boken att fällas för tryckfrihetsbrottet grovt förtal på 57 år. Målet avgörs av en jury och huvudförhandlingen hålls den här veckan, tisdag till torsdag, i Stockholms tingsrätt.

Det är justitiekanslern (JK), Mari Heidenborg, som åtalar Cissi Wallin och JK har tidigare sagt till SvB att en helt avgörande omständighet för åtalet är att Cissi Wallin redan 2019 fälldes i tingsrätten för att ha publicerat samma uppgifter på sociala medier. Den domen är överklagad till hovrätten vilket innebär att den inte vunnit laga kraft. Huvudförhandlingen i hovrätten skulle egentligen ha hållits i mitten på februari men ställdes in sedan Cissi Wallin blivit sjuk. Eftersom JK bygger sitt åtal på den fällande tingsrättsdomen hade ett friande utslag i hovrätten kunnat få betydelse för det jurymål som nu ska avgöras.

Mari Heidenborg har tidigare sagt till SvB att korta preskriptionstider är förklaringen till att hon inte inväntar slutgiltig dom i det första förtalsmålet.

– Jag har inte haft möjlighet att vänta in avslut på det målet. Sedan blir det så klart ett ställningstagande som jag får göra om det i slutändan inte blir en fällande dom för publiceringen på sociala medier, har Mari Heidenborg sagt till SvB.

 

Läs ett längre reportage om JK:s åtal mot Cissi Wallin här:

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.