Tillbaka

Kände till plagiaten

2019-10-04
av TT/Litteratur
Foto: Jessica Gow/ Scanpix/ TT

Skaparna av den populära podcasten "Svenska mordhistorier" har känt till att plagiat förekommit i flera års tid, men har ändå låtit det fortsätta, rapporterar SVT.

Dessutom förekommer återkommande plagiat i ytterligare tre poddar från producenten Dabozzi media och "Svenska Mordhistorier"-skaparen Sebastian Krantz – "Svenska rån", "Ufopodden" och "Hemsökt "– enligt SVT:s granskning.

– Vi har ju varit jättedåliga på att göra en kontroll av manusen. Det är ju bara att erkänna, säger Sebastian Krantz om de nya avslöjandena, till SVT.

Det var i förra veckan som det uppdagades att både podden "Svenska mordhistorier" och en nyutgiven bok med samma namn ordagrant har återgett material från bland andra TT, Aftonbladet, Expressen samt ett flertal bloggar, och presenterat materialet som sitt eget. Avslöjandet har bland annat lett till att förlaget Bookmark stoppat utgivningen av boken.

Enligt SVT:s granskning har Dabozzi media och distributören Bauer media återkommande raderat och redigerat avsnitt av olika poddar i flera års tid, efter anklagelser om upphovsrättsliga intrång. Trots det har man låtit problemen fortsätta.

– När vi har blivit informerade om fel så har vi vidtagit åtgärder, men sen så har vi varit dåliga på att dra lärdom av det. Jag borde definitivt ha tagit till skarpare åtgärder mycket tidigare, säger Krantz till SVT.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.