Tillbaka

KB får tillbaka stulna böcker

2021-10-22
av Kalle Laxgård
De återlämnade böckerna.
Foto: Kungliga biblioteket

Tio verk som stals av den så kallade KB-mannen har återbördats till Kungliga biblioteket. 

Sammanlagt stals 62 av Kungliga bibliotekets mest värdefulla böcker mellan 1995 och 2004. Sedan dess har biblioteket arbetat hårt för att få tillbaka dem. Den första återbördades 2011 och fram tills nu har sju av dem återvänt till samlingarna.

I dag meddelar KB att ytterligare tio böcker kunnat återvända, tack vare en donation av historikern och entreprenören Tomas Söderblom.

– Det här är en fantastisk dag, inte bara för KB utan för hela kulturen och samhället. Vi har alla fått en del av vår historia åter. Detta är ett stort genombrott i ett långt och mödosamt sökande, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall i ett pressmeddelande.

SvB har tidigare rapporterat om KB:s arbete med att få tillbaka böckerna. Bibliotekarien Greger Bergvall har sökt efter dem i tio år.

– Jag har flera gånger lekt med tanken på att ytterligare en eller två böcker skulle kunna återvända hem. Att tio av de mest prioriterade böckerna nu återbördas samtidigt är nästan mer än man kan ta in. Bland dem finns förstaupplagor, handkolorerade lyxutgåvor, berättelser om den första världsomseglingen och de första teleskopen, den äldsta boken som stals, kungliga böcker och andra betydande provenienser, säger han ett uttalande.

Av de nu återbördade böckerna är de äldsta från 1500-talet. Enligt biblioteket fortsätter jakten på de återstående 45 böckerna.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.