Tillbaka

Knytblusuppror efter Danius avsked

2018-04-13
av Emma Olsson
Foto: Frankie Fouganthin

Sara Danius avsked från Svenska Akademien lämnar ringar på vattnet världen över.
Samtidigt pågår en knytblus-manifestation i Sverige.

New York Times skriver att skandalen nått maktens översta korridorer, när statsminister Stefan Löfven ålägger Akademien att själv återskapa förtroende och respekt.

De citerar också Sara Danius, ständig sekreterare sedan 2015, om bråket:

”Det har redan påverkat Nobelpriset allvarligt och det är ett stort problem”.

The Guardian fyller i att Nobelstiftelsen kritiserat Akademien skarpt redan på onsdagen, av rädsla för att bråket påverkar Nobelprisets rykte.

Tidningen citerar Danius:

”Det är Akademiens önskan att jag lämnar min post…jag skulle ha velat fortsätta, men det finns annat att göra i livet”.

Danmark tar det hela med ro, Danius bild hamnar långt ner i nyhetsflödet både på Politiken och Berlinske Tidende.

Berliner Zeitung skriver att Svenska Akademien bryter ihop mer och mer under sin belastnings- och korruptionsskandal, franska Le Monde rapporterar rakt att Akademien befinner sig i kris efter anklagelser om sexuella övergrepp mot en person i sammanslutningens närhet.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (mp) är en av dem som visar sitt stöd för Sara Danius genom att bära knytblus under fredagen, den ständige sekreterarens signaturplagg. Samma gör den avhoppade Akademiledamoten Peter Englund: ”Den var lite trång, men den gick på” skriver han på Instagram.

Knytblusupproret tar avstamp i att Danius varit första kvinna på posten som ständig sekreterare.

Samtidigt som Sara Danius tvingats lämna sin post, slutade också Katarina Frostenson.

Horace Engdahl, föregångare till Danius på posten som ständig sekreterare kommenterade Danius och Katarina Frostensons avhopp i Opinion Live under torsdagskvällen: ”Vi kunde konstatera att det uppstått en spricka i Akademien som var så pass bred och så omöjlig att fortsätta med att det behövdes något alldeles radikalt för att skapa en ny början så vi ska kunna läka ihop Akademien igen.”

Akademiledamoten Sara Stridsberg har också funderat på att lämna gruppen. Hon gick ut från Akademiens möte arm i arm med Sara Danius. I ett mess till Dagens Nyheter skriver hon:

”Jag har stridit hela denna kväll för att Sara Danius skulle vara kvar som ständig sekreterare. För mig har hon varit ett klart hopp”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.