Tillbaka

Kommentar: nu börjar slaget om författarna

2019-03-18
av Per PeKå Englund

Petter Stordalen slår till mot Bonniers igen och värvar toppchefen Rebecka Leffler som vd i Sverige.

Nu börjar nästa match: den om de bästsäljande författarna.

När Petter Stordalen värvade den rutinerade Forum-trion Anders Sjöqvist, Karin Linge Nordh och Sara Lindegren sågs det som en krigsförklaring mot Bonnierförlagen.

Och uppenbarligen blev marknadsledaren på Sveavägen stressad:

För Bonniers svarade (i mina ögon förvånande snabbt) med att påskynda en redan planerad sammanslagning av flera verksamheter, där bland annat Forum ingår.

Dagen efter Strawberry Publishings uppmärksammade värvning av Forum-trion skickades pressmeddelandet ut:

Forum och Bonnier Fakta går ihop. Bonnierförlagen skrev att de adderar Bonnier Brands och Brillbee till verksamheten. Allt för att visa att ambitionen är att skapa Sveriges modernaste förlag. Och det största.

110 nya böcker varje år och en omsättning på 300 miljoner kronor kan jag lova är betydligt tyngre argument efter en överraskande tjuvsmäll än att hota med en ointresserad storebror på skolgården.

Det är mer som att spänna sina egna muskler och visa vem som är starkast och att det är lönlöst att mucka.

Om detta brydde sig Petter Stordalen…inte det minsta.

Två minuter efter att han träffat Rebecka Leffler i Oslo i förra veckan bestämde sig den norske hotellmiljardären för att hon var rätt person att leda verksamheten i Sverige.

Så där är svaret på vad Petter Stordalen sysslade med när han avstod London Book Fair. En mässa i ett annat land är en väldigt bra tid att värva lite diskret från en konkurrent på hemmaplan.

Rebecka Leffler har varit verksam med att starta upp (som det så modernt heter) bland annat Type & Tell och Brillbees under sina 14 år på Bonniers.

Adderar man Lefflers tjänsteår med Sjöqvists, Linge Nordhs och Lindegrens så har Petter Stordalen nu rekryterat 61 års erfarenhet i den yttersta toppen från Bonniers.

Det i sig är minst sagt jobbigt för dem som jobbar kvar på Sveavägen och ska bygga det nya stora, moderna förlaget där.

Men att ytterligare en person, en fjärde, med insyn i den kommande strategin ska leda konkurrentens svenska verksamhet är inget annat än en mardröm.

Dessutom finns aspekten att de fyra vet exakt vilken framtid de väljer bort på Bonniers. Krasst uttryckt väljer de nybygget hos Stordalen framför en, i mina ögon trygg, hopslagning av Forum, Bonnier Fakta, Bonnier Brands och just Rebecka Lefflers skapelse Brillbee, vars idé kan liknas lite vid ett folkuniversitet på nätet där de egna författarna profileras.

Det går mycket rykten i branschen just nu.

Ett sådant rykte är att Petter Stordalens och hans Strawberry Publishing haft en mullvad med insyn i Bonnierförlagen och att den personen tipsat om Sjöqvist, Linge Nordh och Lindgren på Forum.

Det vore självklart mycket spännande. Om det är sant. Jag har ingen aning. Men jag är rädd för att verkligheten kanske har en del gråskalor och inte är så svart och vit ens när det gäller det här så kallade förlagskriget.

För ska man nyansera bilden lite är det ju ingen större hemlighet att Linge Nordh och Sjöqvist varit drivande förläggare och att Lindegren skött marknadsinsatserna på Forum – och att Forum gått väldigt bra med just sådana böcker som Petter Stordalen vill satsa på.

Det är inte riktigt så att de verkat på en hemlig avdelning med förtejpade fönster.

Men bara själva nyheten om den fjärde värvningen är spännande nog för mig. 

Det är krångligt nog att värva två reportrar från samma lokaltidning till en större tidning.

Hur man hanterar rekryteringen av nära en handfull toppchefer från marknadsledaren till något nystartat kanske läcker ut med tiden. Men visst undrar jag om de fyra visste om varandra eller om de kontaktades en och en.

Hur möter då Bonnierförlagen det här?

Jag tror de är lite coolare än vid förra värvningsrundan från Stordalen.

Så kommer det något nytt pressmeddelande (om ny organisation eller nya toppchefer) i morgon så lovar jag att äta upp pappersutskriften av det.

För nu gäller det att förbereda sig för nästa slag:

Att se till att Petter Stordalen inte kommer över för många av Bonnierförlagens bästsäljande författare i Sverige.

Tja. Det där gäller ju givetvis alla förlag.

Det blir en spännande vår.

Någonting säger mig att vi kommer få fortsätta jobba hårt här på Svensk Bokhandel.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.