Tillbaka

Kommun ger förlag frist i konkurs

1997-06-19
av Fredrik Lindberg
Hanvedens förlag i Haninge, som i nio år givit ut litteratur med lokal anknytning till Södertörn utanför Stockholm, begärdes nyligen i konkurs av kronofogemyndigheten.

om att Huddinge kommun köpte restupplagan av boken Gömmarens gåva fick dock förlaget en tidsfrist och konkursansökan återkallades.
    Till förläggaren Sören G Lindgrens besvikelse är dock den egna kommunen inte intresserad av hembygdslitteraturen. Det rör sig om ett lager värt omkring 180 000 kronor.
    - Vi har föreslagit att kommunen kunde lägga böckerna hos läromedelscentralen så att Haningeborna skulle ha tillgång till dem även i framtiden. Men kommunledningen ser hellre att böckerna går till papperskvarnen, säger Sören G Lindgren.
    Förlaget har givit ut 28 titlar, bland annat en serie om Haninges historia. Som det nu ser ut kommer kommer förlaget inte att klara sina tryckeriskulder. Lindgren räknar med att bli tvungen att lämna in en konkursansökan.
    - Boken om Handen sålde vi över 2 000 exemplar av på mindre än ett år. Vi trodde att det skulle gå lika bra med Jordbro och Vendelsö, men det visade sig att de som bor där är yngre och inte lika intresserade. Det var en missbedömning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.