Tillbaka

Kräver att Cissi Wallins norska förlag drar tillbaka boken

2020-09-08
av Kalle Laxgård
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

I ett brev kräver advokat Carl Bore att författaren Cissi Wallin och norska förlaget Memo ska be om ursäkt samt återkalla nyutgivna boken Allt som var mitt inom en vecka. 

– Vi kommer inte att dra tillbaka boken, säger bokens förläggare Geir Lexow, till Bok365.

I brevet skriver den norska advokaten Carl Bore att boken är ”grovt ärekränkande och lagstridig”, och hänvisar till domen i Stockholms tingsrätt från i fjol där Cissi Wallin dömdes för grovt förtal mot den medieman hon anklagat för våldtäkt.

Den norska utgåvan ges ut av förlaget Memo, som drivs av Geir och Marie Lexow.

– Det stämmer att vi nu mottagit ett brev från en norsk advokat som å vägnar av sin svenske klient kräver att vi ska dra tillbaka boken från marknaden samt ge hans klient en offentlig ursäkt, säger Geir Lexow till sajten Bok365. 

Det kommer inte att hända, säger han.

– Vi kommer inte att dra tillbaka boken – det skulle vara ett nederlag för yttrandefriheten och Cissi Wallins rätt att själv få berätta sin egen historia.

I ett förord till boken skriver förlaget att det inte tar ställning till skuldfrågor i målet. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.