Tillbaka

Krispaket på en halv miljard till kulturen

2020-03-20
av TT/ Litteratur
Foto: pontus Lundahl/TT

Regeringen skjuter till 500 miljoner kronor till kultursektorn, berättar kultur- och idrottsminister Amanda Lind vid en pressträff.

– Det är viktigt att vårt föreningsliv runt om i landet överlever även efter coronakrisen, säger hon.

Nu har Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna enats om ett akut stöd på 1 miljard kronor till kulturen och idrotten för att lindra effekterna av coronavirusets spridning, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

– När vi står inför stora utmaningar spelar kulturen och idrotten en viktig roll för många människor, säger Amanda Lind, och lägger till att det nu kanske är viktigare än någonsin att det finns tillgängligt.

Krisstödet kommer att delas jämnt mellan idrotten och kulturen, 500 miljoner kronor till respektive sektor.

De som inte omfattas av stödet är statliga myndigheter, enligt kulturministern. Stödet ska gå till exempelvis arrangörer och enskilda kulturskapare, föreningar och aktiebolag.

Vidare berättar Amanda Lind att hon är mycket medveten om att frilansade kulturarbetares situation är svår. Insatserna ska därför även komma egenföretagare till del. Hon säger att man fortsätter titta vidare på förslag som rör a-kassa.

– Vi har Operan, Dramaten och museer som också drabbas hårt, där man har stängt och har inte lika mycket besökare. Där får vi återkomma, säger Amanda Lind.

Hur kommer pengarna att fördelas inom kultursektorn?

– Det är något vi tittar vidare på, säger Amanda Lind.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.