Tillbaka

Kristina Ahlinder lämnar Förläggareföreningen

2021-10-20
av Kristian Lönner
Kristina Ahlinder.
Kristina Ahlinder.
Foto: Ylva Sundgren

Förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder har sagt upp sig och lämnar sitt arbete 1 mars nästa år.

– Jag känner att jag vill ha ett friare liv, säger Kristina Ahlinder.

Det var under Augustprisnomineringarna under tisdagskvällen som Kristina Ahlinder avslöjade att hon ska lämna sitt jobb som vd på Förläggareföreningen. Formellt sade hon upp sig redan 1 juni och hon gör sin sista dag på jobbet 1 mars 2022.

Tankarna på att sluta började komma när pandemin slog till förra året, berättar Kristina Ahlinder.

– Det blev en större frihet och flexibilitet med att kunna jobba mer hemifrån och från sommarstugan. Då kände jag, det här vill jag ha mer av. Men Förläggareföreningen har varit en så stor del av mitt liv så lite vemodigt är det förstås också.

Kristina Ahlinder anställdes redan i mars 1995 av Förläggareföreningen. Arbetsuppgifterna var då att arbeta med Augustpriset, projektledning och föreningens statistik. Men redan under första anställningsåret tog hon klivet upp och blev vd.

– Kenth Muldin sade upp sig som vd på hösten, tror jag det var, och då blev jag tillfrågad av Lasse Bergström, som var förläggare på Norstedts och ordförande i Förläggareföreningen, om jag kunde tänka mig att efterträda Kenth, berättar Kristina Ahlinder.

Det blir alltså precis 27 år i föreningens tjänst innan Kristina Ahlinder går vidare. Till vad vet hon inte riktigt.

– Jag vill göra roliga och intressanta saker men är inte jättesugen på ett åtta till fem-jobb igen. Men jag har genom åren haft olika regeringsuppdrag, gjort utredningar, suttit i styrelser och kommittéer så något sådant skulle jag absolut kunna tänka mig.

Vad är du mest stolt över när du ser tillbaka på din tid i Förläggareföreningen?

– Augustpriset har utvecklats jättefint. Det är verkligen inte bara min förtjänst men jag har varit med och bidragit. Sedan förstås sänkningen av bokmomsen för det betydde mycket för bokbranschen och för mig personligen. Först på tryckta böcker 2002, sedan på fysiska ljudböcker och slutligen på e-publikationer. Så momsarbetet har pågått under lång tid och varit en stor arbetsuppgift där jag tycker vi lyckats bra.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.