Tillbaka

Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén

2019-12-02
av TT/Litteratur
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Författaren och journalisten Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén, enligt Svenska Dagbladet.

Han skriver i ett uttalande till tidningen att förändringsarbetet som satts i gång kring Svenska Akademien och Nobelkommittén går alltför långsamt:

"Jag lämnar mitt arbete i Nobelkommittén för att jag varken har tålamod eller tid att vänta in resultatet av det förändringsarbete som satts i gång: Akademien och jag har för olika tidsuppfattning, ett år är alldeles för lång tid i mitt liv och alldeles för kort i Akademiens", skriver han.

Han skriver att beslutet inte är en värdering av Nobelpristagaren Peter Handkes författarskap, utan "en värdering av mina möjligheter att göra ett meningsfullt arbete som extern ledamot av Nobelkommittén".

Anders Olsson bekräftar

Anders Olsson, ordförande för Nobelkommittén, bekräftar att Kristoffer Leandoer har valt att hoppa av arbetet i kommittén.

– Jag fick besked av honom i går att han lämnar kommittén. Men jag vill inte kommentera det utan vi går vidare i vårt arbete. Det är allt jag kan säga – det här är något vi inte säger något om hur arbetet har fortlöpt i kommittén.

TT: Tidigare har man fått intrycket att arbetet har fungerat väl i kommittén?

– Ja, det är mitt intryck, men jag vill inte säga mer än så. Nu får vi se framtiden an och arbeta vidare.

TT: Hur stor skada orsakar det Akademien när ett sådant här besked kommer under Nobelveckan?

– Jag vill inte säga något om det nu. Vi får diskutera hur vi går vidare, det ska säkert gå bra, det tror jag.

Skulle sitta två år

Anders Olsson vill heller inte berätta ifall Kristoffer Leandoer kommer att ersättas i kommittén.

TT: I SvD säger han att han hoppar av för att förändringsarbetet går för långsamt. Hur kommenterar du det?

– Vi fortsätter med vårt förändringsarbete och vi är alla otåliga med arbetet – där är det ingen skillnad i synsättet, skulle jag säga. Vi kommer att gå vidare och det kommer säkert att bli bra nästa år.

Kristoffer Leandoer är en av de fem externa sakkunniga som presenterades som ledamöter till Nobelpriskommittén i slutet av 2018. De andra är Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström. Deras kontrakt sträcker sig över en tvåårsperiod.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.