Tillbaka

Kritik i bokhandeln mot KF Medias rea

2012-03-02
av Sara Djurberg
Foto: Anders G Warne
Akademibokhandeln ökade mest bland kedjorna under reans första vecka, men får kritik av konkurrenterna för sin prissättning. För Bokia blev rean en besvikelse.

ibokhandeln ökade sin reaförsäljning med sex procent de första fem dagarna jämfört med i fjol. De mest sålda titlarna var nya böcker från i höstas av Leif GW Persson, Jan Guillou, Camilla Läckberg och Jens Lapidus, samt Jan Pedersen och Lars Svenssons Fågelsång.

Indragartitlarna såldes med förlust. Kedjan fick exempelvis skjuta till pengar för varje Gustavs grabb man sålde för 49 kronor.

– Det är en ren marknadsförings-åtgärd. Vi gör en kalkyl på hela affären. Leif GW är ändå bara någon procent av vår omsättning på rean, säger Bo Holmberg.

Bokia hade fyra nya böcker som indragare och tog bort fjolårets fem för fyra-erbjudande. Kedjans försäljning minskade med runt tre procent, men lönsamheten var högre än i fjol.

– Det gick inte sådär lysande. Starten var rätt ljum, sen tog det sig lite. Både onsdag och torsdag var ljumma, fredagen kall, lördagen lite bättre, söndagen var ljum, säger Peter Orrgren, Bokias vd.

Flera Bokiahandlare gick till Akademibokhandeln och Coop för att fylla på med reaböcker.

– Det är klart. Så sjuk är marknaden, säger Peter Orrgren.

Flertalet av Ugglans boklådor minskade eller hade oförändrad försäljning jämfört med i fjol.

Anders Billing, vd Ugglan, stämmer in i kritiken.

– Jag är orolig för sättet Akademibokhandeln arbetar.

Även Dillbergska i Kalmar backade något, men Katarina Jeansson, vd för JB-gruppen, hade inga samlade siffror för kedjan.

Fler och fler fristående bokhandlare har egna reor på ordinarie sortiment i stället för att köpa in av förlagens rea-utbud. Söderbokhandeln gjorde sin »bästa rea någonsin«, enligt bokhandlaren Bo Greider. Gudmund Hamrelius i Malmö testade egen rea för första gången och ökade försäljningen med 38 procent.

 

 Reaförsäljning första veckan jämfört med 2011 (i procent)

Akademibokhandeln: +6

Bokia: cirka –3

Bokus: +2

Coop: +10

Ica: +(ger inga siffror)

Adlibris: +10

Pocketshop: oförändrat

Hedengrens: +10

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.