Tillbaka

Kulturnytt börjar recensera ljudböcker

2020-09-21
av Kalle Laxgård
Viveca Bladh.
Foto: Privat

Under måndagen var det premiär för ljudboksrecensioner i P4 när Kulturnytt tog sig an Alex Schulmans Överlevarna

– Ljudböcker är en viktig del av människors vardag, säger producenten Viveca Bladh.

När den en minut och 13 sekunder långa recensionen sändes på måndagsmorgonen var det första gången Kulturnytt i P4 recenserade en ljudbok. 

Det lär bli återkommande, säger Viveca Bladh.

– Vi har länge känt att det är stort med ljudböcker bland vår publik. Man kanske sitter i bilen, är ute och joggar, eller kanske inte får ihop vardagslivet med att läsa fysiska böcker. Sedan passar ljudboken väldigt bra i radio eftersom man kan ge ljudillustrationer från böckerna.

Mitt i recensionen förekommer också ett 23 sekunder långt klipp av Alex Schulmans egen inläsning av sin nya bok Överlevarna.  

– Vi tyckte det var roligt att höra en författare som läser själv. Men för att det skulle vara fokus just på boken ville vi att det skulle vara författaren som läser upp, säger Viveca Bladh.

Hon är producent för Kulturnytt i P4 men även arbetar med kanalerna P1 och P2. Ljudboksrecensionen av Överlevarna sänds dock enbart i P4, i P1 recenseras boken av en annan kritiker, i mer traditionell form. Om ljudboksrecensioner kommer nå även P1 framöver vet inte Viveca Bladh, men utesluter det inte.

På frågan vad det är som avgör om Kulturnytt väljer att recensera den specifika ljudboken – med inläsare och produktion – istället för verket som sådant, svarar hon att man kommer att gå på känsla.

– Viktigt att påpeka är att Kulturnytt i P4 har två minuter på förmiddagen och två och en halv på eftermiddagen på vardagar. Vi har extremt lite utrymme och ska bevaka allt inom kultur. Vi blir aldrig heltäckande. Men ljudböcker är en viktig del i människors vardag, säger Viveca Bladh.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.