Tillbaka

Kvinnornas år i ungdomslitteraturen

2012-09-27
av Lars Schmidt
Två av tre ungdomsböcker skrevs och illustrerades av kvinnor förra året. Det var också dubbelt så vanligt med flickor som huvudpersoner än pojkar.

– 2011 var ett kvinnornas år, säger Cecilia Östlund och Ann-Marie Karlsson från Svenska barnboksinstitutet, SBI.

SBI:s årliga genomgång av barn- och ungdomslitteraturen visar också att utgivningen åter ökat efter en nedgång 2010. Totalt gavs det ut 1 747 nya titlar förra året, en uppgång med fem procent.

– Och för andra året i rad var antalet svenska original större än antalet översatta böcker, säger Ann-Marie Karlsson.

Bland alla de trender och tendenser SBI kan skönja i förra årets utgivning finns det stora antalet dystopiska framtidsskildringar som kommit efter Hungerspelen. De svenska böckerna har titlar som Slutet, Rör mig inte och Farlig ström.

Fantasytrenden är också stark. Christina Ljungqvists debutbok Kaninhjärta är ett exempel. Den utspelar sig i Göteborg, något som annars är ovanligt. Däremot är Stockholm och Stockholmsförorter en vanlig spelplats: 46 böcker katalogiserades förra året under ämnesordet Stockholm i SBI:s databas. Trenden har fortsatt under 2012, där redan 24 titlar ligger under samma ämnesord.

Ett antal småorter spelade också en stor roll, det är böcker där miljön delvis är en symbol för vad författaren vill berätta i sin bok. Eld, uppföljaren till Cirkeln är ett exempel.

De sex vanligaste ämnesorden för ungdomsböcker, utöver flickor och pojkar var: kärlek, vänskap, Sverige, USA, Storbritannien och skolan.

Vänskap var också ett av de vanligaste ämnesorden för kapitelböcker för barn mellan sex och elva år, liksom Sverige och magi.

"Mekaniska" inslag i bilderböcker för de riktigt små barnen fortsätter att vara populära. Men där finns också en ny trend, säger Cecilia Östlund.

– Konstnärliga bilderböcker har blivit vanliga. De står för en förnyelse av bilderboken. Den trenden håller i sig i år också, säger Cecilia Östlund.

 

Fler barn- och ungdomsböcker

                             2012                   2011

Antal                      1 747                  1 663

Varav svenska           937                     837

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.