Tillbaka

"Landsbygden är mer än brott och sport"

2019-07-23
av TT/Litteratur
Foto: Maria och Terje Olsen

Litteraturfestivalen “Bokdagar i Dalsland” utökar programmet med både en extra dag och stad. Även under resten av året jobbar litteraturföreningen hårt med att sprida litteratur på landsbygden.

Åmål får i år sällskap av Säffle som arrangörsstad när årets “Bokdagar i Dalsland” startar den 25 juli. Det är den 19:e upplagan av litteraturfestivalen och som vanligt är en mängd författare inbjudna för att möta den västsvenska publiken. Tillsammans blir man starkare, lyder filosofin bakom beslutet att utöka.

- Mycket är omöjligt på små orter. Det är långa avstånd och begränsade resurser. Många författare tycker att det är krångligt att ta sig till oss, det tar lång tid från Stockholm och Göteborg där de flesta bor. Om vi gör det här tillsammans så kan vi bli starkare, säger Victor Estby, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland.

Bokbussturné inleder

Årets program inleds i Säffle med en bokbussturné med Susanna Alakoski och Mats Söderlund.

- Säffle är en stor kommun med många småbyar, bokbussen är som en liten extra filial till biblioteket så att man kan låna böcker även om man bor på landsbygden. Det är en kultur som redan finns som vi utvecklar och använder, säger Victor Estby.

Litteraturföreningen i Dalsland, som arrangerar Bokdagarna, har även börjat sätta upp bokskåp, små utlåningsstationer, för att sprida litteratur till landskapets alla hörn. Böckerna är begagnade och har donerats till projektet.

- Det är allt från Judith Krantz och Sidney Sheldon till Ivar Lo-Johansson, Niklas Natt och Dag, deckare, poesi och ungdomsböcker. Det blir även en del böcker på andra språk, som engelska, tyska och norska, eftersom det är mycket turister här sommartid.

Omdebatterad norska

Varje år bjuds minst en nordisk författare in till Bokdagarna.

- I år är det Vigdis Hjorth från Norge. Det är en fantastisk författare som gett ut runt 30 böcker. “Arv och miljö” som kom på svenska förra året har väckt jättestor debatt, säger Victor Estby.

Norskans roman handlar om hur olika barn kan uppleva sin barndom och familjehistoria. En arvstvist ställer saker på sin spets.

TT: Har du någon favorit bland svenska landsbygdsskildrare?

- Sven Olov Karlssons debutbok “Italienaren” är helt fantastisk. Den handlar om starka mänskliga relationer och all den lågmäldhet och humor som man kan hitta på en liten ort, säger Victor Estby.

"Vårt lilla strå till stacken"

TT: Hur presenteras landsbygden generellt i dagens litteratur?

- Inte jättemånga skriver om landsbygden, även om det kanske ökat lite på senare år. Då tänker jag på Sven Olov Karlsson, Therése Söderlind och Karin Smirnoff till exempel. Skrivs det om landsbygden så är det, om man ska generalisera, om brott eller om sport. Det finns ju så mycket mer. Jag är från Stockholms förorter så jag känner igen det här därifrån. Bilden av landsbygden är oftast negativ, om den ens skildras. Vi drar vårt lilla strå till stacken för att ge en motbild.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.