Tillbaka

Långa leveranstider från Amazon

2020-03-25
av Carina Jönsson

Redan i förra veckan meddelade Amazon att de under coronakrisen prioriterar att skeppa leveranser av hushållsvaror och mediciner. Nu vittnar förlag om långa leveransdatum för böcker.

Flera förlag som Publishers Weekly pratat med säger att de fått 21 april som standardleveranstid för flera titlar. Bland dem märks bästsäljande böcker som Delia Owens Where the Crawdads Sing och Sarah J. Maas House of Earth and Blood. En del barnböcker kan däremot skickas vid tidigare datum.

Under förra veckan skickade Amazon ett mejl till återförsäljare och leverantörer för att göra dem uppmärksamma på att företaget framöver främst kommer att prioritera att skicka de produkter som just nu är mest efterfrågade. Producenter av andra produkter, inklusive böcker, ska förvänta sig mindre ordrar och längre leveranstider fram till 5 april.

Enligt Publishers Weekly kommer Amazons agerande främst att slå mot små oberoende förlag som är helt beroende av försäljningen från marknadsledaren.

– Det kommer att bli en tuff resa hur man än ser på det på grund av de små marginalerna vi alla jobbar med, säger en förläggare till tidningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.