Tillbaka

Lars Hjalmarson lämnar Rabén

1997-04-18
av Fredrik Lindberg
Imprintförlaget Tiden Athena inom Rabénkoncernen läggs ned. Förlagschefen Lars Hjalmarson lämnar koncernen för att tillsammans med formgivaren Jörgen Högberg starta förlaget Arete, med samma inriktning som Tiden Athena har haft: idéhistoria,

våren kommer Rabénförlagen även att minska ägandet i Rabén Prisma/arleskär till en minoritetspost. Förändringarna är en del av koncernens åtgärdsprogram för att vända de senaste årens förluster. 14 tjänster ska bort till i höst, genom pensionsavgångar och uppsägningar.
    1994 köpte Rabénförlagen Tiden, där Lars Hjalmarson var chef. Utgivningen delades upp i det nya förlaget Tiden Barn- och ungdomsböcker, samt imprinten Tiden Athena och Rabén Prisma/arleskär. Lars Hjalmarson och Hans Erik Arleskär har arbetat som ensamförläggare med ägarandelar på tio procent i respektive bolag. Förra året gav de båda imprintförlagen ut omkring 15 titlar vardera.
    Hjalmarson säger att beslutet att lämna Rabénförlagen har vuxit fram under de två senaste åren.
    - Jag känner att jag skulle vilja ha mer frihet att välja titlar. Det är inte menat som kritik mot Rabén, det är rimligt att kontrollen är större inom en koncern. Men jag känner att jag behöver mer självständighet, säger Hjalmarson.
    En del av Tiden Athenas utgivning kommer att flyttas över till Rabén Prisma. Bland andra Mona Sahlin följer dock med till Lars Hjalmarsons nya förlag. I höst kommer hon ut med en lärobok i retorik, Tala så att alla förstår, på Arete.
    - Jag skulle gärna ha köpt Tiden Athena, men det fick jag inte, säger Lars Hjalmarson.
    I höst räknar han med att ge ut fyra titlar på Arete och därefter mellan tio och 15 titlar per år. Förlaget kommer att ha säljsamarbete med Atlantis och Ordfront.
   Hjalmarson arbetar vidare med bokklubbarna Radix och Clio, samt föreningen Arena, med tidskrift och bokförlaget Atlas som startades i höstas.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.