Tillbaka

LÄSARDIETEN: Marie Lundström

2020-09-17
av Jenny Damberg
Marie Lundström
Foto: Alexander Mahmoud

Marie Lundström är journalist och programledare för Sveriges Radios litteraturprogram Lundströms Bokradio. I höst romandebuterar hon dessutom med Sanningens kalas.

Senast köpta bok: Haruki Murakamis Mordet på kommendören.

Därför köpte jag den: I bokhandeln föll min son för pocketomslaget, handlingen och starten på boken. Och ville läsa.

Läser just nu: Dagar av ensamhet av Elena Ferrante.

Läser helst: Liggande.

Den bok jag gett bort flest gånger i present: Boken om Agnes av Anna Lisa Wärnlöf, som skrev under pseudonymen Claque.

Antal olästa böcker på nattduksbordet: De breder ut sig och börjar efter hand klättra i högar nedanför min säng. En del hoppar upp och bor vid min kudde.

Så är min bokhylla sorterad: I arbetsvänlig bokstavsordning efter genrerna lyrik, skönlitterär prosa, sakprosa och kokböcker.

Bokmärken eller hundöron: Hundöron. Ofta dubbla.

Gör marginalanteckningar: Ja.Rungande ja.

Förhållande till fotnoter: Varmt och nyfiket.

Omslag eller baksidestext: Omslaget, hur boken känns i handen, om jag får habegär, är viktigare för mitt första intryck än exakt vad som står på boken.

E-böcker eller papper: Jag läser mest pdf:er av ännu outgivna böcker, därför blir pappersbok extra lyxigt. Det är fortfarande den som är på riktigt, så känner jag, fast jag oftast läser på plattan.

Favoritformat, alla kategorier: Marguerite Duras Älskaren har det perfekta formatet. 123 sidor om det svåraste och viktigaste människor emellan. En bok jag önskar att jag själv hade skrivit.

Läsa ut eller lägga ner otillfredsställande böcker: Har en bok inte tagit sig på sidan 100 lägger jag ner. Men då går jag runt och funderar på vad den saknar rätt länge. Det är en sorg när en bok inte når fram.

Den bok jag läst flest gånger: Kattresan av Ivar Arosenius. Kunde den utantill som liten. Bästa platsen för läsning: Soffan hemmavid med himlen utanför.

Bästa lästilltugget: En kolarem, men bara en. Inte mer.

Bästa läsdrycken: Bubbelvatten.

Favoritbokhandel: Books Are Magic i Brooklyn, New York. Sitter i deras soffa i timmar när jag får tillfälle.

Favoritantikvariat: Ett jag inte visste fanns, men plötsligt får syn på en semesterdag när jag har tid att gå in, drälla runt, bläddra och bli kvar.

Bok jag aldrig kommer att läsa: Mc-boken – din guide till mc-kort.

Jag har dåligt lässamvete angående: 2006 tog jag ett aktivt beslut att lägga ner mitt dåliga lässamvete. Ett ovanligt bra beslut, som jag hållit fast vid. Glöm aldrig varför du sökte dig till litteraturen. Vad du hungrade efter. Inte var det dåligt samvete.

Den roligaste bok jag läst: Dostojevskijs Idioten.

En bok alla unga människor borde läsa: Jamaica Kincaids roman Lucy.

...och vi alla, oavsett ålder: Jeffrey Eugenides roman Middlesex.

Bokcirkel jag är medlem i: Bokcirkeln i Lundströms Bokradio, en cirkel jag leder sedan 2008.

Tips för att få tillbaka utlånade böcker: Svår genre. En rak fråga funkar nog ändå bäst. Svårt att ställa den utan läckage och något uppbragt tonläge, dock: Visst har du mitt ex av Älskaren?

Gör när jag lyssnar på ljudböcker: Det gör jag sällan, läser fortare själv och tycker om att ha texten tyst i huvudet.

Favorituppläsare: Torgny Lindgren, Gösta Ekman, Dylan Thomas. Döda män, tydligen.

Litterär gestalt jag skulle vilja vara: För en kväll, Natasja i Krig och fred. Sedan vill jag vakna som fröken Lundström i sängen min morgonen därpå.

Författare jag skulle vilja lära känna: Nej, det räcker så bra med att träffas på jobbet.

Så får jag lästips: Jobbet på Lundströms Bokradio ger onekligen en daglig, riklig buffé av lästips. Mejl, förhandssnack, framförallt egen diger läsning av böcker som komma skall.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.