Tillbaka

Läsningen upp 70 procent under läsutmaningen

2022-01-26
av Kristian Lönner
Tävlingsledaren Beppe Singer.
Foto: Stefan Tell

26 868 elever läste tillsammans imponerande 431 517 böcker under projektet Den stora läsutmaningen. Och projektet får beröm från lärare och bibliotekarier som deltagit.

Den stora läsutmaningen, som riktar sig till elever i årskurs 4, drogs i gång i höstas och var ett svar på flera oroande nyheter om minskad läsning bland unga. Bakom initiativet stod Bonnier Carlsen, Adlibris, Rabén & Sjögren och Natur & Kultur.

Nu är projektet i hamn för den här gången och enligt arrangörerna blev det en stor succé. Och ja, siffrorna är imponerande. Över tusen klasser gick i mål och de totalt 26 868 eleverna läste i genomsnitt drygt en bok i veckan under tävlingsperioden. Eleverna på Hindby skola i Malmö vann tävlingen genom att tillsammans läsa 5 969 böcker och får nu åka till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Dessutom verkar personalen på skolorna som medverkat vara ytterst nöjda. I en efterföljande enkät som lärare och bibliotekarier svarat på får projektet 4,45 av 5 i betyg och de uppger att läsningen bland eleverna uppskattningsvis ökade med 70 procent under projektet. 99 procent säger att de skulle rekommendera andra att delta.

Det står redan klart att Den stora läsutmaningen fortsätter nästa år.

– Det är jättekul att Den stora läsutmaningen får så högt betyg i utvärderingen redan detta första år, samtidigt har vi fått intressant feedback och förslag på hur tävlingen kan utvecklas, säger Jenny Edh Jansen, kommunikationsansvarig på Rabén och Sjögren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.