Tillbaka

LeanderMalmsten stäms för avtalsbrott

1997-05-16
av Fredrik Lindberg
Författaren Mats Rabe har stämt förlaget LeanderMalmsten för avtalsbrott och ärekränkning.

igt Rabe ingick förlaget i oktober 1995 ett muntligt avtal om att ge ut hans debutroman, mot ersättning i form av en garantisumma samt sedvanlig procent på kommande försäljning. Arbetet med att omarbeta manuset för utgivning påbörjades och en del av garantisumman, 7 500 kronor, betalades ut under 1996. Men processen drog ut på tiden, ansåg Rabe, som framåt sensommaren blev otålig. I oktober förra året förklarade man från förlaget att lektörerna avrått från utgivning. Enligt Rabe uppdagades då att lektörerna fått läsa fel version av manuskriptet, vilket beklagades från förlaget. Den rätta versionen skickades på korrekturläsning, med löfte om att boken skulle vara ute i handeln före jul.
    Ernst Malmsten har i Sydsvenska Dagbladet förnekat att det någonsin funnits ett löfte om att ge ut Mats Rabes debutbok. Enligt Rabes juridiska ombud, Mats Molander, finns dock flera belägg för att ett avtal har ingåtts. Bland annat ska förlaget till en utomstående person ha bekräftat att boken var under utgivning och att garantisumma och royalty skulle betalas ut.
    Rabe kräver nu 7 500 kronor för utebliven del av garantisumman och 75 000 kronor för uteblivna inkomster av försäljning. Vidare kräver Rabe 50 000 kronor i skadestånd för ärekränkning. I Sydsvenska Dagbladets artikel fick Ernst Malmsten frågan om varför förlaget har betalat ut pengar till Rabe om inget avtal fanns. Malmsten svarade att pengarna inte var ett förskott utan ett privat bidrag av ren generositet. Vidare säger Malmsten om Rabe i artikeln att "vi uppfattade honom som en tiggare, som gick runt på olika förlag". Mats Rabe har därigenom, enligt hans juridiska ombud, utpekats som klandervärd i sitt levnadssätt och uppgiften är ägnad att utsätta honom för andras missaktning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.