Tillbaka

Leandoer får Författarförbundets kritikerpris

2022-11-01
av Kristian Lönner
Kristoffer Leandoer.
Foto: Elsa Håstad

Madeleine Gustafsson-priset tilldelas i år författaren, översättaren, essäisten och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer.

Prissumman är på 50 000 kronor och det är fjärde gången som priset, som instiftades av Författarförbundet, delas ut till en svenskspråkig litteraturkritiker. 

Kristoffer Leandoer säger i ett pressmeddelande att Madeleine Gustafsson är ett ideal för honom när han skriver kritik.

– Hon befinner sig alltid i ögonhöjd med både läsare och verk, hon samtalar med bägge, sätter sin beläsenhet och erfarenhet i arbete utan att använda dem som tillhygge. Inget kunde därför hedra mig mer än ett pris i hennes namn, säger han.

Juryn skriver i sin motivering bland annat att Kristoffer Leandoer får priset för ”en kritik som efter flera decennier minst av allt vilar på sina lagrar och där erfarenheterna som författare, översättare, förläggare och redaktör kanaliserats in i en anmälningskonst bräddfylld av engagemang för förmedlingens nödvändighet”.

Prisutdelningen sker på Rönnells antikvariat i Stockholm den 23 november.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.