Tillbaka

Liber och Rabénminskar personalen

1997-02-21
av Fredrik Lindberg
Liberkoncernen kommer på ett år att ha minskat antalet anställda med mellan 90 och 100 personer den sista mars. De flesta som omfattats av erbjudandet om avtalspension, i första hand de som fyllt...
Liberkoncernen kommer på ett år att ha minskat antalet anställda med mellan 90 och 100 personer den sista mars. De flesta som omfattats av erbjudandet om avtalspension, i första hand de som fyllt 58 år, har accepterat.
- Vi såg i början av 1996 att den budget vi lagt, som byggde på tillväxt, inte skulle uppfyllas. Vi var tvungna att se över kostnaderna, säger vice vd Jan Thurfjell.
Liber använde sig av avtalspensioner så sent som 1993. Den här gången omfattas även Norstedts för första gången. Där har hittills åtta personer utnyttjat erbjudandet. Inom koncernens läromedelsdel rör det sig om närmare 60 personer och ett 30-tal inom affärsområdet information. Under 1996 såldes Fritzes informationscenter och 13 anställda övertogs av Akademibokhandeln.
Även Rabénförlagen minskar bemanningen. Enligt en plan som lades upp i augusti förra året ska mellan 13 och 14 tjänster försvinna till i höst, främst gemensamma servicefunktioner. Drygt hälften beräknas kunna ske genom naturliga pensionsavgångar. Fyra personer har sagts upp, både administrativ och redaktionell personal.
Rabénförlagen har inte övertagit anställda med barnboksutgivningen från Norstedts, som köptes från Norstedts i höstas. Vd Kjell Bohlund säger att det kraftiga fallet i barnboksförsäljningen från hösten 1995 fram till sommaren hejdades mot slutet av 1996. Andra halvåret blev bättre än väntat.
Rabénförlagen redovisar ett överskott före räntekostnader på cirka tre miljoner kronor för 1996. Jämfört med 1995 sjönk omsättningen med fem procent till omkring 177 miljoner kronor. De båda åren är dock inte jämförbara eftersom delar av Tidens förlag har fallit bort.
Efter räntekostnader på omkring sex miljoner och engångskostnader på två miljoner, som tagits under 1996 för kommande uppsägningar, redovisar koncernen en förlust på omkring fem miljoner kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.