Tillbaka

Liten nedgång för franska boklådor – trots lockdown

2021-01-07
av Matilda Källén

Trots att de hållit stängt i sammanlagt tre månader minskade de franska bokhandlarnas försäljning bara med 3,3 procent 2020 jämfört med året innan.

Att de franska bokhandlarna ”undvikit katastrof” trots månader av lockdown kan enligt franska bokhandlarföreningen (SLF) förklaras med att kunderna strömmade till butikerna när de höll öppet. I juni ökade försäljningen med 32 procent mot 2019, i september med 35 procent, skriver Bookseller.

En av fem bokhandlar såg dock en försäljningsminskning på över 10 procent. Enligt SLF gäller det framför allt större butiker. Ingen av de oberoende bokhandlar som är knutna till föreningen har behövt stänga.

Vad gäller genrer ökade försäljningen av skönlitteratur, serier och praktiska böcker, medan bland annat barnböcker, reseböcker och läromedel minskade.

Inför 2021 säger SLF:s ordförande Anne Martelle att hon är ”optimistisk men realistisk”, då det fortfarande föreligger en risk för en tredje lockdown i landet. Samtidigt sätter hon sin förhoppning till en attitydförändring hos kunderna.

– Konsumenterna har visat en genuin vilja att handla lokalt hellre än på nätet, och de har blivit varse hur viktiga boklådorna är för lokalsamhället, säger hon till Bookseller.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.