Tillbaka

Livesändning från Boken 2019

2019-02-20
av Per PeKå Englund

Branschdagen Boken 2019 kommer bli fullsatt – och det har aldrig stått så många anmälda på väntelistan. Och SvB livesänder med start klockan 13.30.

-Det händer så mycket i bokbranschen och grunden för själva affären har ändrats. Därför tror jag intresset för den här dagen är så stort, säger Erik Wikberg som är ekonomie doktor på Handelshögskolan i Stockholm.

 

 

Erik Wikberg har skrivit rapporten Bokförsäljningsstatistiken – Helåret 2018 på uppdrag av Kristina Ahlinder (vd i Svenska Förläggareföreningen) och Mats Ahlström (ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen).

Erik Wikberg tror på intressanta diskussioner i den programpunkt där han presenterar försäljningsstatistiken för 2018 och analyserar trender och tendenser med företrädare för bokbranschen.

-Det är ju så spännande med hur affären ändrar form. Här blir det riktigt intressant att höra hur det digitala gått från att vara en extra krydda i affären till något man räknar väldigt noggrant på från start, säger han.

Här är de prelimära tablåtiderna för bokbranschdagen på Nalen:

13.30: Eva Gedin, ordförande i Förläggareföreningen, och Mats Ahlström, ordförande i Bokhandlareföreningen, hälsar välkomna och lämnar vidare till dagens moderator Josefine Sundström.

13.40: Erik Wikberg presenterar ny statistik och analyserar tillsammans med Dorotea Bromberg, vd och förlagschef på Brombergs förlag, Maria Edsman, vd på Akademibokhandeln, Sakari Luovio, nordisk försäljningschef på Adlibris och Otto Sjöberg, vd på Norstedts förlagsgrupp. Mats Ahlström kommenterar också statistiken.

14.25: Kort paus.

14.35: Katarina Andersson, producent för Breakits podcast, ställer frågan Hur ska förlagen klara ekonomin? De som svarar är Johanna Daehli, förlagshef på Sekwa, Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur, Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co och Sara Börsvik, operativ chef på Bonnierförlagen.

15.25: Paus.

16.05: Per Svensson, journalist och politisk redaktör på Dagens Nyheter, leder panelsamtalet Vart är bildningen på väg?De som deltar i samtalet är Eva Beckman, programbeställare på SvT, kulturjournalisten och författaren Göran Everdahl samt Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan.

16.55: Avslutning

 

Webbsändningen sköts av Förläggareföreningen och kan också ses på:

forlaggare.se

 

Erik Wikbergs rapport går att ladda ner här:

https://www.forlaggare.se/sites/default/files/rapport_helar_2018_webb.pdf

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.