Tillbaka

Ljudbokskupp i Norge

2020-10-15
av Matilda Källén
Foto: Pexels

Sju norska författare kritiserade nyligen landets största förlag för att ”låsa” sina författare till enskilda strömningstjänster. Nu har Strawberry tagit över författarnas ljudboksrättigheter.

Förra veckan gick sju norska författare, däribland Anne B. Ragde och Jørn Lier Horst, samman för att i en krönika i VG kritisera hur de största norska förlagen hanterar sina ägandeskap i strömningstjänsterna Storytel och Faber. I Norge ägs Storytel till 50 procent av förlaget Cappelen Damm, som i sin tur är hälftenägt av Bonnier Books, medan Faber ägs av Lydbokforlaget, som i sin tur samägs av Gyldendal och Aschehoug.

Förlagen anklagas för att ”låsa” sina författare till de strömningstjänster som de äger, vilket hindrar författarna från att finnas på andra strömningstjänster. De anklagas också för att bojkotta tjänsten Ebok Pluss, som ägs av förlaget Vigmostad & Bjørke.

Nu har författarna återtagit sina ljudboksrättigheter från Lydboksforlaget, något som de menar att de har rätt till eftersom förlaget enligt dem brutit mot sin ”aktivitetsplikt”. Enligt norska bokavtalet ska förlag leverera till alla återförsäljare som kräver det – ett avtal som sedan 2017 också omfattar strömningstjänster.

I stället har nu rättigheterna till författarnas ljudböcker, i åtminstone fem av sju fall, tagits över av förlaget Strawberry, som är i färd med att spela in nyinspelningar av totalt 82 titlar, skriver Klassekampen.

– De frågade om vi var intresserade, och det var vi förstås, säger Strawberry-förläggaren Magnus Rønningen till tidningen.

Vem som faktiskt äger rättigheterna till de nyinspelade ljudböckerna är dock fortsatt omstritt. Storytel har nekat till att ta in dem, med hänvisning till oro för eventuella ersättningskrav om det framkommer att de tagit in ljudböcker som utgivaren egentligen inte har rättigheterna till. Samtidigt menar Lydboksforlaget att de fortfarande äger rättigheterna.

Ljudböckerna kommer dock att tillgängliggöras på Ebok Pluss.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.