Tillbaka

Lönegapet mellan män och kvinnor i bokbranschen minskar

2022-04-28
av Karin Selåker Hangasmaa
Foto: Pixabay

Lönegapet mellan män och kvinnor som arbetar på brittiska förlag minskar, visar en genomgång som Bookseller gjort. Men på vissa håll går utvecklingen åt andra hållet.

I början av varje år måste brittiska företag med fler än 250 anställda rapportera in löneskillnaderna mellan män och kvinnor i personalen. Nu har Bookseller gått igenom 11 förlag och analyserat hur lönerna förändrats. 

Sju av förlagen har sett en minskning av skillnaden i mediantimlön mellan män och kvinnor, när siffror från årsskiftet 2017/2018 jämförs med statistik från 2021/2022. 

Penguin Random House UK har däremot sett löneklyftan vidgas en aning, från tre procent 2017/2018 till 3,6 procent vid årsskiftet. Förlaget säger att det delvis beror på att det är färre män som arbetar på juniora tjänster just nu. Även på Sage Publications ökade skillnaden i medianlön mellan män och kvinnor, från 14,5 procent i den första mätningen till 19,2 procent 2021/2022. 

Bonnier Books UK har färre än 250 anställda på sina enheter och behöver därför inte rapportera in några siffror, men tidigare rapporter har visat ett ökande lönegap, från 7,8 procent 2018/19 till 10,4 procent vid årsskiftet 2019/2020. En talesperson säger till Bookseller att organisationen planerar att släppa sina senaste siffror senare i år.

Den brittiska förläggarföreningen menar att förändringen sker gradvis och att utvecklingen går i rätt riktning. De årliga rapporterna har spelat stor roll och ökat transparensen kring frågan.

Förlagen som granskades i genomlysningen är Penguin Random House, Hachette, HarperCollins, Pan Macmillan, Bonnier Books UK, Bloomsbury, Pearson, Oxford University Press, Cambridge University Press, Wiley och Sage. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.