Tillbaka

Lönsammast igen – och nu gör Källgren vinst i Uppsala också

2021-09-24
av Kristian Lönner
Anders Källgren
Foto: Sara Mac Key

Anders Källgrens Globe bokhandel i Ludvika är för tredje året i rad Sveriges mest lönsamma boklåda. Och nu har han även fått fart på Uppsala bokhandel efter flera år med röda siffror.

– Den går som tåget nu, säger Anders Källgren.

Han säger själv att det börjar bli tjatigt. Än en gång toppar Globe bokhandel listan över de lönsammaste boklådorna i SvB:s Bokhandelsspecial och återigen ombeds Anders Källgren att förklara varför.

– Det beror på att jag tycker om affärer. Den 1 oktober har jag haft bokhandeln i 40 år och varje dag är fortfarande lika rolig.

2020 omsatte Globe 8,3 miljoner kronor och resultat efter finansnetto landade på 1,4 miljoner. En vinstmarginal på 17 procent, vilket är överlägset bäst.

Anders Källgren påtalar vikten av att göra bra affärer med leverantörer och köpa in till bra priser. Ett speciellt exempel är när han köpte konkursboet efter bokhandeln i Motala som tvingades lägga ned våren 2020.

– Det var flera pallar med böcker och jag gav inte alltför många kronor per bok där. När jag sedan förädlar det blir det en bra bruttovinst. Det är affärsidén.

De flesta av böckerna från Motala hamnade i Uppsala bokhandel (tidigare Drottninggatans bokhandel) som Anders Källgren tog över 2017. Bokhandeln har tidigare gjort förlust men 2019 flyttade den till Sysslomansgatan och när bokslutet gjordes sista augusti i år blev det för första gången vinst.

– I fjol hade vi en omsättning i Uppsala på 5,4 miljoner kronor och nu har den ökat 35 procent till 7,1 miljoner. Det blir ett par hundratusen i vinst i år, säger Anders Källgren.

Han beskriver pandemin som en välsignelse för den lokala bokhandeln och menar också att Ugglans nya webbshop varit av stor betydelse.

– Vi kopplade på både Ludvika och Uppsala i november i fjol och i Ludvika har vi haft 300 order och i Uppsala 900. Det är mer än tre om dagen. Hela webbsatsningen har varit fantastisk, säger Anders Källgren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.