Tillbaka

Löste dubbelmordet – nu engagerar han sig i nya jättebokhandeln

2022-06-17
av Kristian Lönner
Henry Jansén är styrelseordförande för Linköpings bokhandel.
Foto: Privat

När Linköpings bokhandel öppnar i sommar är det med en rikskänd före detta kriminalkommissarie som ordförande i bolagets styrelse.

– Det ska bli en bok-bokhandel. 95 procent ska vara böcker, säger Henry Jansén.

Den 13 augusti får Linköping en ny centralt belägen bokhandel som kommer att bli en av de största i Sverige. Bakom initiativet finns personer från det lokala bokförlaget Dibb, och det var genom bekanta där som Henry Jansén kom att engageras som styrelseordförande. Själv blev han nationellt känd 2020 när han som spaningsledare var med och löste det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004 tillsammans med kollegan Anders Bergmark. En utredning som blev så viktig för honom att han sköt upp sin pensionering.

– Tanken var att både jag och Anders skulle gå i pension 2019 men då kom möjligheten att använda kommersiella släktforskningsdatabaser och då bestämde vi oss för att fortsätta. Det kändes fantastiskt skönt att få slutföra ärendet, för hela Linköping och framför allt för de anhöriga.

Envishet och uthållighet är egenskaper Henry Jansén sannolikt får användning av också i sitt nya uppdrag. Och även om logistiken kring en ny bokhandel knappast kan jämföras med en av Sveriges största mordutredningar är det mycket att hålla ordning på innan Linköpings bokhandel kan öppna i augusti.

– Vi får in pallar med böcker från förlag och distributörer varje dag nu. Sedan datoriserar vi böckerna som kommer in, prissätter och så småningom ska de upp i våra bokhyllor som än så länge står tomma.

Han kallar återkommande Linköpings bokhandel för en ”bok-bokhandel”.

– Det blir en oerhört stor andel böcker, cirka 95 procent, och alltså inte så mycket annat. Det är boken som är det primära för oss. Sedan ska vi ha mycket event som författarkvällar, högläsning för barn och uppträdanden. 

Henry Jansén beskriver bokhandeln som en blivande kulturell institution i staden.

– Folk ska undra vad som händer i Linköpings bokhandel nästa vecka. Vi ska också inreda olika hörn i butiken med sittplatser så man ska kunna ta en bok och sedan sätta sig ned och titta i den. Det ska vara en plats där man kan slappna av en stund.

Bakom bokhandeln finns en privat finansiär och bolaget har redan kunnat anställa en butikschef och flera andra medarbetare. Men Henry Jansén vill inte gå in mer exakt på hur mycket pengar som satsas i uppstarten.

– Det är ett antal miljoner kronor men jag vill inte gå ut med någon exakt summa.

Hur snabbt räknar ni med att gå plus?

– Vi räknar med att det kan gå tungt de första 2-3 åren men därefter ska vi gå plus.

Hur ser ditt eget litteraturintresse ut?

– Jag läser ganska mycket själv och har gjort så hela mitt liv. Det började när jag var drygt tio år och jag bröt ett ben. Då kom en väninna till min farmor med böcker av Per Anders Fogelström, Stockholms-sviten med Mina Drömmars stad. De böckerna fängslade mig. Där började intresset.

Och vad har du på nattduksbordet i dag?

– Jag har en kollega som skriver krigshistoriska böcker och den jag läser nu handlar om svenskarna som deltog i Andra världskriget som flygare i RAF, Royal Air Force. Boken är skriven av Lennart Westberg och Lars Gyllenhaal.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.