Tillbaka

Lyfte ”Den stora läsutmaningen” i Bryssel

2022-06-09
av Kristian Lönner
Ulrika Caperius (2:a fr. vä.) tillsammans med företrädare för bland annat England, Norge och Tyskland.
Foto: Privat

Inspiration, nätverkande och erfarenhetsutbyte – det stod i fokus när nätverket EU Read samlades i Bryssel för att diskutera läsfrämjande.

– 70 miljoner människor i EU saknar grundkunskaper i att läsa. Det är otroligt allvarligt, säger Ulrika Caperius som representerade Sverige.

I Bryssel samlades i veckan EU Read, som är ett nätverk av europeiska läsfrämjande organisationer från 22 länder. Ulrika Caperius, förläggare på Bonnier Carlsen och ansvarig för Bonnierförlagens läsfrämjande arbete, fanns på plats som den enda förlagsrepresentanten vid sidan av European Publishers' Association, och hon passade på att lyfta det svenska branschöverskridande projektet Den stora läsutmaningen som startade 2021 och som riktar sig till elever i årskurs 4.

– Tidigare år har jag till exempel lyft arbetet med Läslovet och barnutställningar. I år pratade jag om projektet Den stora läsutmaningen och det var något många tyckte var jätteinspirerande, säger Ulrika Caperius.

En viktig diskussion under konferensen var det faktum att en stor del av unionens invånare saknar grundläggande läskunskaper.

– Var fjärde femtonåring i EU kan inte läsa på en nivå som gör att man klarar grundläggande läsuppgifter, berättar Ulrika Caperius.

Kriget i Ukraina gjorde sig också påmint under konferensen. Framför allt frågan om hur EU:s medlemsländer kan hjälpa till att förse ukrainska barn på flykt med böcker.

– Det beslutades också att EU Read ska skänka en summa pengar till att hjälpa barn från Ukraina läsfrämjande och att det ska gå via Polen som redan har ett sådant arbete i gång.

Ulrika Caperius representerade Sverige för fjärde gången men Sverige är dock inte medlem i EU Read, något som Ulrika Caperius menar är märkligt.

– Alla är väldigt förundrade över det eftersom man ser Sverige som ett föregångsland när det gäller läsning och barnlitteratur. Jag hoppas mycket på att det nybildade Läsrådet kan ansöka om medlemskap.

Vad skulle Sverige vinna på att vara med?

– Jag tror man har mycket att vinna på att vara med och ta del av resultat från andra länder och följa diskussionerna som förs. Ett av syftena med EU Read är också att skapa en påverkanskraft i EU på en högre nivå och kunna driva större projekt. Sedan har Läsrådet pratat mycket om omvärldsbevakning och forskning och det är precis det man pratar om här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.